Dodatek k Tednu za zedinjen svet: PROGRAM po dnevih.
V Sloveniji pripravljajo Tek za edinost na spletu, posamezniki in skupine se bodo priključile raznim prireditvam, kakor je razvidno iz programa. Osrednji dogodki potekajo iz Bruslja s politično obarvanim Dare to care (Drzniti si skrbeti za …). Na spletni strani Projekta za zedinjen svet (http://www.unitedworldproject.org), najdete še druge lokalne prireditve s povezavami, v lokalnih oziroma najbolj pogosto angleškem jeziku. VB

Začenja se 25. izdaja Tedna za zedinjen svet (1.-9. maj 2021), ki ga pripravljajo mladi iz Gibanja fokolarov. Osrednji dogodek bo potekal v Bruslju (Belgija). Med drugimi bo govoril David Sassoli, predsednik Evropskega parlamenta.

Cepivo proti Covidu kot splošno skupno dobro, sprejetje pogodbe OZN za prepoved jedrskega orožja, uveljavitev globalnih strategij za sprejem migrantov. Zatem zakonitost, civilna ekonomija in celostna ekologija: vse to bo v središču 25. izdaje Tedna za zedinjen svet od 1. do 9. maja 2021). To je mednarodni dogodek, ki ga pripravljajo mladi iz Gibanja fokolarov. Prenos bo mogoče spremljati v več jezikih na platformi www.unitedworldproject.org.

Mednarodni dogodek bo potekal v Bruslju (Belgija) od 7. do 9. maja z mednarodnim shodom, na katerem bo govoril David Sassoli, predsednik Evropskega parlamenta.

Skrb kot politično delovanje in odgovor na ekološke izzive

V središču tokratnega Tedna je “kultura skrbi”, izražena v geslu #DARETOCARE (drzniti si skrbeti za). To je akcija za povečanje občutljivosti in delovanje, v katerem so mladi odkrili v zmožnosti in pogumu skrbi politično paradigmo, razumljeno kot služenje vsaki osebi in družbenemu okolju, pot, po kateri hoditi, da bi ustvarjali boljšo prihodnost.

Prvi del akcije ima cilj usmerjati k “skrbi” naše delovanje državljanov in politično delovanje. Drugi del, ki se začenja prav s Tednom za zedinjen svet 2021, se bo osredotočil na “skrbi” za planet in izzive celostne ekologije.

Nekateri letošnji dogodki:

2. maja Politično gibanje za edinost ob 25. letnici njegovega nastanka predlaga spletni dogodek, na katerem bodo lansirali “Poziv za novo kakovost politike”.

Od 7. do 9. maja bo potekal mednarodni shod v živo iz Bruslja (Belgija), na katerem bodo lahko državljani in politiki na nekakšnem javnem trgu, kot spletni agorà, razmišljali, se pogovorili in skupaj delali.

Govoril bo David Sassoli, predsednik Evropskega parlamenta, ko bo 7. maja govoril z nekaterimi mladimi o miru, politiki, sprejemanju migrantov in ekologiji.

Dogodkov Tedna za zedinjen svet se bodo udeležili ekonomisti Jeffrey SachsSir Partha Dasgupta in Luigino BruniSimone Borg, predavatelj okoljskega pravosodja in virov na univerzi na Malti; Lorna Gold, predavateljica o okolju, trajnostnem razvoju in družbeni pravičnosti na National University of Ireland Maynooth (Irska); Catherine Belzung, predavateljica nevroznanosti na univerzi v Touru (Francija); Pasquale Ferrara, ambasador in diplomat; Giuseppe Gatti, sodnik Italijanskega nacionalnega urada za boj proti mafiji in terorizmu; Margaret Karram in Jesús Morán, predsednica in sopredsednik Gibanja fokolarov; don Luigi Ciotti, ustanovitelj Libera.

Teden za zedinjen svet je mednarodni dogodek, ki ga pripravljajo mladi Gibanja od leta 1996. Vanj so vključeni mladi in odrasli, ustanove in združenja, da bi svetovno javnost ozaveščali o temah miru, bratstva in organizirali akcije in konkretne obveze.

PROGRAM

1. maj

15.00: prireditev “Prvi maj v Loppianu”, prenos v živo iz mesteca Gibanja fokolarov, na katerega je običajno prišlo več tisoč mladih iz vseh italijanskih pokrajin, a tudi iz sveta.

21.00: koncert mednarodnega ansambla  Gen Verde.

2. maj

Od 11.00 do 12.00 bo na vseh časovnih pasovih virtualno potekal “Tek za edinost”, neprekinjena športna štafeta z igrami, izzivi, pričevanji in zavzemanji, da bi simbolično narisali na svetu mavrico edinosti in miru.

14.00: Politično gibanje za edinost predlaga ob 25. obletnici svojega nastanka spletni dogodek z branjem “poziva za novo kakovost politike”.

4. maj

17.00: “Športne zgodbe po žensko” z Lucio Castelli, Maddaleno Musumeci, Dono Neide, Patricio Furtado, organizira združenje Sportmeet;

5. maj

16.00: “Frančiškova ekonomija”, mladi v pogovoru z indijskim ekonomistom Sir Partha Sarathi Dasgupta

6. maj

19.00: revija Città Nuova predstavi knjigo “La legalità del Noi al tempo del COVID 19” (Zakonitost MI v času COVID 19) z Giuseppe Gatti, sodnikom Italijanskega nacionalnega odbora za boj proti mafiji in terorizmu, ekonomistom Luiginom Brunijem, novinarjem Giannijem Biancom in duhovnikom Luigiom Ciottijem, ustanoviteljem združenja Libera.

7. maj

13.00: mladi v pogovoru z Davidom Sassolijem, predsednikom Evropskega parlamenta.

——————————————————————-

7.-9. maj iz Bruslja (Belgija) – svetovni forum #daretocare

7. maj

12.00 (UTC+1): iz Bruslja, “Dare To Care International Convention, Opening show. V sodelovanju s televizijsko hišo Sylvester Productions: zgodbe, dobra praksa, zamisli, navdihi, da bi “si drznili skrbeti za” z vsega sveta.

13.00: Mladi v pogovoru z Davidom Sassolijem, predsednikom Evropskega parlamenta

14.00: Frančiškova ekonomija, Policies & Happiness and Care’s proposals

8. maj

14.00: “A vaccine for all, a Common Good the whole world needs” z Jeffrey Sachs, ekonomistom in esejistom iz ZDA, in Catherine Belzung, psihologinjo in profesorico nevroznanosti na univerzi v Toursu (Francija).

21.00: koncert mednarodnega ansambla Gen Rosso.

9. maj

12.00 (UTC+1): iz Bruslja prireditev “#daretocare for People and the Planet” v sodelovanju s televizijsko hišo Sylvester Productions z namenom začeti drugo fazo akcije #daretocare, ki se bo osredotočila na izzive celostne ekologije z izkušnjami in akcijami za navdih iz vsega sveta.

15.00: “Care and COP26” s Simone Borg, profesorico okoljskega prava in virov na univerzi na Malti; z Lorno Gold, predavateljico o okolju, trajnostnem razvoju in družbeni pravičnosti na National University of Ireland Maynooth (Irska); s Pasqualejem Ferrara, diplomatom in ambasadorjem.