Šesta obletnica smrti ustanoviteljice Gibanja fokolarov Chiare Lubich

V petek, 14. 3., se bomo spomnili šeste obletnice smrti ustanoviteljice Gibanja Fokolarov Chiare Lubich. Danes se veliko govori o tem, kaj lahko ženska ponudi življenju Cerkve. Prav v tej luči pogosto omenjajo tudi Chiaro in sicer zaradi njene bogate duhovne dediščine, misli in del. Po mnogih krajih sveta se bodo v teh dneh spomnili različnih vidikov karizme edinosti.

O prispevku, ki ga je Chiara Lubich dala k ekumenskemu dialogu bodo razpravljali v Južnoafriški republiki in Avstraliji. Tema družine, za katero si je Chiara goreče prizadevala, bo v središču več prireditev, med drugim v Luksemburgu in Španiji. To bo hkrati tudi priprava na izredno sinodo o družini, ki bo oktobra potekala v Vatikanu. V Perugi v Italiji bo župan ulico posvetil bl. Chiari Luce Badano, ki je duhovna hči Lubichove. Po več krajih sveta bodo pripravili kulturne dogodke, predstavitve knjig in koncerte. Skupnosti Gibanja fokolarov se bodo zbrale skupaj, da bi se Bogu zahvalile za to, da je človeštvu podaril Chiaro Lubich. Mnogim skupinam se bodo pridružili tudi škofje, kot na primer v Avstraliji kardinal Goerge Pell, v Novi Zelandiji nadškof John Dew in na Češkem nadškof Jan Graubner. O njenem prispevku k medverskemu dialogu bodo govorili v Islamskem centru v Kanadi, po več evropskih mestih, na Bližnjem Vzhodu in v Afriki.

Na papeški univerzi Urbaniana pa prihodnji četrtek pripravljajo srečanje z naslovom: Chiara in verstva. Skupaj naproti edinosti človeške družine. Chiare se bodo spomnile osebnosti iz različnih verstev, ki so z njo imele oseben stik. Omenjena okrogla miza bo sklep srečanja, ki bo pred tem potekal v Castel Gandolfu, na njem pa bodo sodelovali kristjani in verniki drugih verstev: Judje, muslimani, hindujci, budisti, šintoisti in sikhi.

Šesta obletnica Chiarine smrti je povezana tudi z začetnimi koraki postopka za njeno beatifikacijo. Prošnjo za postopek je 7. decembra lani podpisala sedanja predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce. Takrat je poudarila, da »nas to dejanje vabi k večji svetosti, ki naj bi jo gradili dan za dnem in tako prispevali k temu, da bi vedno bolj prihajala do izraza ‘svetost ljudstva’«.

Člani gibanja v Sloveniji se bodo zbrali v soboto, 15. 3., ob 16. uri na Brezjah, kjer bo najprej zahvalna sveta maša in nato krajši program. Podobno bo tudi v nedeljo, 16. 3., popoldne ob 15.30 v Planini pri Rakeku.

Prejšnjo nedeljo pa so se je pri skleni sveti maši spomnili udeleženci Mariapolija v Veržeju.

Več informacij:
Marjana Debevec
041 611 730