Po svetovnem dnevu mladih v Lizboni je od 8. do 10. avgusta 2023 v Bragi na severu Portugalske potekala Mednarodna konferenca škofov prijateljev Gibanja fokolarov.

Po Svetovnem dnevu mladih, ki je preplavil Lizbono, se je 87 škofov iz 42 držav ustavilo na Portugalskem. Na konferenci, ki so jo organizirali škofje, prijatelji Gibanja fokolarov, so razmišljali o temi “Mistika srečanja – kontemplacija in poslanstvo v spreminjajoči se dobi”. 7. avgusta so se na poti v Brago najprej ustavili v svetišču Fatimske Matere Božje in to prav na praznik dveh svetih pastirjev, Frančiška in Jacinte.

Zavedajoč se epohalnih sprememb, ki zahtevajo tudi ustrezen odziv Cerkve, so škofje od 8. avgusta tri dni razmišljali o “mistiki mi” in jo živeli v praksi kot odgovor na novo etapo pričevanja in oznanjevanja evangelija, h kateri Sveti Duh danes kliče Cerkev.

S tem v mislih so se oprli na besede papeža Frančiška med obiskom Loppiana, mesteca Gibanja, maja 2018. Takrat je povedal, da je karizma edinosti, ki jo je Bog dal Chiari, »previdnostna spodbuda in močna pomoč za življenje evangeljske mistike mi«.

Margaret Karram, predsednica Gibanja fokolarov, in Jesús Morán, sopredsednik, navzoča ves čas srečanja, sta ponudila svoj prispevek. Margaret je škofe povabila: »Izhajajmo iz edinosti, da bi lahko danes bili in govorili«. »Edinost je življenje Boga«, je spomnila, »in mi, ki ga želimo posnemati, smo povabljeni, da ga živimo; dolžni smo, da ga pogumno oznanjamo«.

Občestvo v dvorani, ki je sledilo, je poudarilo obnovljeno vero v pomen iskanja edinosti v Cerkvi in svetu. Poznejša podelitev v jezikovnih skupinah je omogočila poglobitev teme.

Lahko rečemo, da je vsak dan s svojo vsebino prispeval k doživljanju “mistike mi”: izmenjava s skupino mladih, ki so se udeležili Svetovnega dneva mladih; pričevanja škofov o sinodalni poti; srečanje z bolečino in aktualnostjo posameznih cerkva.

Poglobitve

Nekaj mesecev pred oktobrsko sinodalno skupščino sta kardinal Mario Grech, tajnik sinode, in profesor Piero Coda, član sinodalne teološke skupine, prek video povezave podala svoj prispevek. Cilj sinode je, da bi ponovno odkrili edinost v istem krstu, da bi nas usposobila za skupno življenje kljub razlikam in nas naučila živeti z napetostmi, v katerih se neizogibno znajdemo.

Okrogla miza, katere namen je bil predstaviti odgovore na nekatere žgoče probleme danes v Cerkvi in družbah, je vzbudila številna vprašanja in zanimanje: pater Fabio Ciardi, OMI, je poudaril bogastvo karizem v Cerkvi včeraj in danes; Francesca Di Giovanni, nekdanja podtajnica vatikanske države, je govorila o mestu žensk v Cerkvi, ki ne smejo biti cenjene le zaradi “vloge”, ki jo morajo imeti, temveč morajo biti razumljene v “daru”, ki ga imajo za Cerkev. Rosinha in Amândio Cruz, poročena in zaposlena v strukturah nadškofije Braga, sta predstavila nekaj dinamik za prenovo Cerkve in za evangelizacijo, ki jo podpirajo prav družine.

Zadnji dan je pater Fabio Ciardi predstavil temo o “ranah” današnje Cerkve in luč, ki jo je Chiara Lubich našla v odkritju-razodetju zapuščenega Jezusa, ki si privzame vsako razdvojenost in ustvarja spravo, kar je temelj mistike “mi”.

Niso manjkali niti trenutki rekreacije in kulturne obogatitve, kot je obisk bližnjega svetišča Bom Jesus do Monte, kjer je kardinal Francis Kriengsak, nadškof v Bangkoku, vodil evharistično slavje. Nato je lokalna skupnost Gibanja ob sugestivnem sončnem zahodu ponudila večerjo z značilnimi portugalskimi okusi, ki so jo spremljali zanimivi tradicionalni plesi.

Ob koncu srečanja so škofje pri sveti maši, ki jo je vodil kardinal Lazarus You, prefekt Dikasterija za duhovščino, obnovili svojo zavezanost k uresničevanju Jezusove zapovedi: »Ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil« (prim. Jn 15,12).

Carlos Mana