Letošnji Teden za zedinjen svet (TzS) je ponovno ponudil prostor za globalne dogodke in akcije za mir in bratstvo, ki so se osredotočili na “skrb” s posebnim poudarkom na celostni ekologiji. Kampanja #Caretocare/Drzniti si skrbeti za … se nadaljuje tudi v prihodnjem letu.

Koreja – © projekt ZS

Svetovni Teden za zedinjen svet 2022 se je 8. maja zaključil s prenosom v živo, med katerim je bilo objavljeno povabilo, da naslednje leto nadaljujemo z življenjem v znamenju #daretocare.

Sodelovalo je 56 držav, 126 dogodkov po vsem svetu, ki so obnovili stalno zavezo za zaščito našega planeta in doseganje boljših življenjskih pogojev za vse.

Ob pogledu na aktualne dogodke in boleč konflikt v Ukrajini je bila izražena nujnost spremembe perspektive v odnosih med posamezniki in narodi, ki bi izhajala iz drugačnega odnosa do planeta Zemlje in vseh njegovih prebivalcev.

Ta skupna potreba je bila jasna že od začetka Tedna v nedeljo, 1. maja, zahvaljujoč prispevkom, poglobitvam in prisotnosti skupine Gen Verde z njihovo najnovejšo pesmijo “We choose peace”. Glasba skupina Gen Rosso pa je v tem tednu potovala v Bihač v Bosni in Hercegovini. Od tam so se pridružili različnim akcijam po vsem svetu in delali z migranti na balkanski poti.

Podkast United World Week – © UWP

Vse to in glavni dogodki so bili v ospredju podkasta United World Week, dnevnih novic, ki so se vsak dan osredotočile na drug del sveta in imajo približno 2000 poslušalcev, povezanih s spletno stranjo www.unitedworldproject.org. Na isti platformi bo mogoče tudi v prihodnjih mesecih nadaljevati s poglabljanjem tem in pregledom zgodb, predstavljenih v teh osmih dneh.

Primer? V Hyderabadu na jugu Pakistana se je srečalo 130 mladih, ki so razmišljali o življenju po pandemiji in ugotovili, da je pomembna pitna voda, trajnostna energija, pogozdovanje, ki zagotavlja ekosistem, predvsem pa krepitev odnosov in “mreže” kot načina ustvarjanja sprememb.

Kuba – © UWP

Bližnji vzhod je bil letos celina, na katero je bila usmerjena največja pozornosti. Med različnimi razlogi je vojna, ki je več generacij vzgojila za delo na področju integralne ekologije, vse pomembnejše orodje za obnovo realnosti, v kateri je močno prisotno socialno nelagodje. To so dokazali tudi Mladi za zedinjen svet iz Baniasa v Siriji, ki so začeli z izobraževalno akcijo za gluhe in duševno prizadete otroke, z njimi preživeli “zeleni” dan in si prizadevali za postopno izboljšanje njihovih življenjskih razmer.

V nedeljo, 8. maja, je potekal Run4unity, svetovna športna štafeta, med katero so fantje in dekleta različnih narodnosti, kultur in verstev od 11. do 12. ure (v različnih časovnih pasovih) tekli skupaj, da bi potrdili svojo zavezanost miru in spodbudili orodje za njegovo doseganje: zlato pravilo. Letos je bilo po vsem svetu 33 tekov za edinost.

INICIATIVE

Ob zaključku Tedna za zedinjen svet 2022 je bila predstavljena nova aplikacija za izmenjavo dobrih idej in povečanje družbenega učinka, ki ga lahko skupaj ustvarijo številne preproste dobre prakse: operacijo z naslovom DAJANJE ZA REŠEVANJE OKOLJA V MREŽI je ustvarila skupina italijanskih učiteljev na svojih šolah.

Način delovanja je preprost: ko najdejo sponzorja – starša, prijatelja, sebe -, bo mogoče “prihrankom”, potrebnim za vlaganje tega zneska v različne projekte solidarnosti, dodeliti ekonomsko vrednost 0,10 centa ali protivrednost vsake valute na svetu.

SESTANKI

Prvi dogodek kampanje #Daretocare 2022-2023 bo Festival del Buen Vivir, dva dni poglobljenih razprav in delavnic na temo celostne ekologije, ki bo v soboto, 14., in nedeljo, 15. maja, v živo na kanalu Youtube projekta United World.

Paolo Balduzzi