Pričevanje skupnosti Gibanja fokolarov, ki so v različnih mestih po državi, in vabilo, da se jim pridružimo tudi pri molitvi za mir na planetu vsak četrtek ob 19.30.

»V tem dramatičnem trenutku nas podpirata vera in ljubezen, ki ju prejemamo s sporočili, telefonskimi klici in molitvami z vsega sveta. Zahvaljujemo se vsem in vsakemu posebej. Dajejo nam moč in krepijo naše upanje, da nam bo Bog podaril čudež miru.« S temi besedami nam je Donatella Rafanelli, italijanska fokolarina, učiteljica, ki živi v fokolaru v Kijevu, povedala, kako skupnosti Gibanja v Ukrajini doživlja te dramatične ure.

»V zadnjih nekaj tednih, ko je napetost naraščala, smo čutili, da živimo zelo poseben trenutek našega življenja, čeprav vsakdanje življenje potekalo kot običajno. Ko se pogovarjamo z ljudmi okoli nas, ugotovimo, koliko strahu, skrbi, žalosti in razočaranja je že več mesecev. Zaradi poslabšanja razmer v zadnjih urah je to še bolj dramatično.

Kot skupnost Gibanja zagotovo nismo imuni na vse to,« je še povedala. »Spraševali smo se in se še sprašujemo, kaj storiti v teh razmerah. Tudi ta boleči trenutek doživljamo skupaj. Zavedamo se, da ne moremo storiti izjemnih ali posebnih stvari, lahko pa prisluhnemo ljudem okoli nas, z njimi delimo strahove in skrbi ter poskušamo iz trenutka v trenutek razumeti, kaj je najbolje storiti.«

Te dneve je papež Frančišek vse, tako verujoče kot neverujoče, povabil, naj se pridružijo skupni prošnji za mir, posebej 2. marca, ko se začenja postni čas, kot dan molitve in posta za mir. Skupaj z njim tudi drugi voditelji različnih krščanskih Cerkva vabijo k molitvi, da bi prosili za dar miru.

V Gibanju fokolarov po vsem svetu se vsak dan (ob 12. uri v vseh časovnih pasovih) nadaljuje time-out, trenutek tišine in molitve za mir na svetu.

»V Ukrajini že leto dni vsak četrtek,« pravi Donatella, »ob 19.30 organiziramo preko spleta molitev za mir v italijanskem in ukrajinskem jeziku. Vabimo vse, da se nam pridružijo tudi v tem trenutku, ki so se nam ga v zadnjem času udeležili številni ljudje iz različnih držav sveta, ki jim je mir pri srcu.«

Fokolar v Ukrajini se je maja 2019 odprl v Kijevu, vendar so bile nekatere skupnosti v državi že prej prisotne. Karizma edinosti se je širila po zaslugi številnih članov Gibanja iz sosednjih držav. Danes so člani različnih starosti in poklicev prisotni v Mukačevu, Užgorodu, Storožnici, Lvovu, Kijevu in okolici.

Tudi v Sloveniji smo se odločili, da vsak večer ob 20.00 molimo preko Zooma za mir v Ukrajini.