Ustavimo embargo Sirije

Zbiranje podpisov za odstranitev embarga na Sirijo

Sirija: ustavimo embargo

Na mednarodni spletni strani www.focolare.org so objavili peticijo, ki se ji pridružujemo tudi mi, za zaustavitev embarga v Siriji, toliko bolj v času pandemije.

V Siriji je zdaj čas za mir! Nevladna organizacija Gibanja fokolarov New humanity (Novo človeštvo) je generalnemu sekretarju Združenih narodov, Evropski komisiji in Evropskemu parlamentu poslala peticijo, ki se ji pridružujejo tudi številni predstavniki političnih, civilnih in verskih oblasti.

“Pozivamo k sprostitvi gospodarskih sankcij proti sirski vladi, da bi ljudje imeli dostop do mednarodnih trgov in finančnih storitev ter bi prejemali medicinske potrebščine in sredstva, potrebna za obrambo proti virusu COVID-19.”

To je srž apela, ki ga je pokrenila nevladna organizacija New Humanity Gibanja fokolarov, predvsem kot odziv na krik sirskega prebivalstva, ki je že v desetem letu državljanske vojne in ga zdaj pesti še pandemija, ki je zajela tudi to državo.

Temu kriku naroda se pridružujejo tudi različne osebnosti vsega sveta. Pred dnevi je generalni sekretar OZN Antònio Guterres jasno sporočil, da smo v aktualni situaciji vsi združeni v boju proti skupnemu sovražniku: „Virusa ne zanimajo ne narodnost, ne etnične skupine, niti verska prepričanja. Napada vse, brez razlike. Medtem pa po svetu divjajo oboroženi spopadi. Največjo ceno bodo plačali najbolj ranljivi – ženske in otroci, invalidi, migranti, razseljeni -, ki so zaradi Covida-19 v največji nevarnosti”.

“Na stotine je že bilo apelov za Sirijo, povezanih z humanitarno pomočjo, – pojasnjuje Marco Desalvo, predsednik nevladne organizacije, – v tem trenutku pa gre za izredno stanje. Če nas na eni strani Covid-19 vse postavlja na isto stopnjo ranljivosti, je odziv, ki ga lahko dajo naše države, močno neenakopraven. Ta apel smo naslovili na generalnega sekretarja Združenih narodov in evropske institucije z zahtevo po vsaj začasni ukinitvi embarga za vse medicinske pripomočke in finančne transakcije, da bi Sirija lahko pridobila zaloge zdravil in medicinskega materiala.”

“Ta apel se ne želi spuščati v razpravo o različnih političnih stališčih”, pojasnjuje Lucia Fronza Crepaz, nekdanja poslanka italijanskega parlamenta, ki je tudi med predlagatelji apela. “Nasprotno, apel želi preseči pojem stranke, saj je njegov cilj zaščita civilnega sirskega prebivalstva, ne glede na politično ali ideološko usmeritev”.

Apelu se je pridružilo že več članov političnega, akademskega, znanstvenega, verskega in civilnega sveta Italije in tujine, na primer Romano Prodi, podsekretar za delo in socialno politiko, senator Steni Di Piazza, Patrizia Toia in Silvia Costa, don Luigi Ciotti, ustanovitelj nevladne organizacije Skupina Abele, Giovanni Paolo Ramonda, generalni direktor Združenja papež Janez XXIII (APG23), Michel Veuthey, profesor mednarodnega prava na univerzi Webster (Švica), Andrea Olivero, častni predsednik ACLI (Združenje krščanskih delavcev), Cornelio Sommaruga, nekdanji predsednik Mednarodnega Rdečega križa, p. Bahjat Elia Karakaš, OFM, provincial Frančiškovih bratov v Damasku.

Peticiji se lahko pridružite na change.org

Stefania Tanesini

Vir: www.focolare.org