Gibanje fokolarov objavlja prvo poročilo o primerih zlorab mladoletnikov in ranljivih odraslih; o duhovnih zlorabah in zlorabah avtoritete, do katerih je prišlo v Gibanju. Prikaže tudi odškodninske ukrepe, nove preiskovalne postopke in dejavnosti usposabljanja za zaščito osebe.

»Pišemo vam, da bi javno predstavili podatke o opozorilih in ukrepih, ki smo jih kot Gibanje fokolarov sprejeli zaradi rane spolnih zlorab mladoletnikov in ranljivih oseb ter zlorab vesti, duhovnih zlorab in zlorab avtoritete odraslih, ki so prizadele tudi nas.«

V odprtem pismu sta predsednica Gibanja Margaret Karram in sopredsednik Jésus Morán predstavila prvo poročilo o obravnavi primerov zlorab v Gibanju. Dokument bo izhajal vsako leto, objavljen je bil 31. marca 2023, leto dni po preiskavi družbe GCPS Consulting o resnih primerih spolnih zlorab nekdanjega francoskega fokolarina J. M. M.

Gibanje si je prizadevalo sprejeti potrebne ukrepe za zagotavljanje preprečevanja in celostne zaščite osebe na vseh področjih in v vseh okoljih, kjer potekajo njegove dejavnosti. Zato je danes objavljeni dokument, pojasnjujeta predsednica in sopredsednik, prvi pregled ukrepov preprečevanja, preiskovanja, preglednosti, formacije in sprememb, ki jih je Gibanje sprejelo za boj proti temu zločinu.

Predsednica in sopredsednik v imenu Gibanja fokolarov najprej iskreno prosita vse žrtve in preživele za odpuščanje. Žrtvam in preživelim ter vpletenim družinam in skupnostim, ne le v Franciji, temveč v vseh državah, kjer so bili primeri zlorab razkriti, izražata globoko hvaležnost, saj se prav zaradi njihovega sodelovanja in predvsem poguma pri soočanju in razkrivanju teh zločinov Gibanje danes bolj zavestno poslužuje novih obvezanosti in postopkov glede zaščite ljudi.

Poročilo je sestavljeno iz več delov in prikaže podatke o zlorabah, ki jih je Komisija za dobrobit in zaščito oseb (CO.BE.TU.) prejela od leta 2014, ko je bila ustanovljena in je začela sistematično zbirati opozorila, do decembra 2022.  Predstavljeni so tudi podatki o “osnovnih tečajih o zaščiti“, ki se izvajajo v različnih državah, kjer deluje Gibanje fokolarov.

Drugi del je posvečen prednostnim ukrepom, ki so bili izvedeni ali so v postopku izvajanja kot odziv na priporočila neodvisne raziskave družbe GCPS Consulting; tečaji in orodja za usposabljanje o zaščiti so na voljo vsem članom Gibanja, zlasti vzgojiteljem in spremljevalcem mladoletnikov. Za voditelje Gibanja na različnih ravneh: od osrednjega vodstva do teritorialnih voditeljev na različnih geografskih območjih, so se že začeli izvajati formacijski dogodki.

Novost: osrednja neodvisna komisija ter postopki opozorila, prijave in preiskave

S 1. majem 2023 bo začela delovati osrednja neodvisna komisija in naloga CO.BE.TU se bo končala. Novi organ se bo ukvarjal izključno z obravnavo opozoril, usposabljanje pa bo centralno in lokalno usklajevala druga skupina strokovnjakov in svetovalcev.

V poročilu so predstavljeni tudi: “Protokol za obravnavo primerov zlorab v Gibanju fokolarov“, “Pristojnosti osrednje neodvisne komisije” ter “Linije podpore in finančne odškodnine v primerih spolnih zlorab otrok/ranljivih odraslih”.

Stefania Tanesini

Poročilo v italijanskem, angleškem, francoskem, španskem in portugalskem jeziku.