Dajanje” je kot veter, ki odpira številna vrata. Izkušnja nekaterih Otrok za edinost, ki so pomagali družini v stiski na obrobju Buenos Airesa v Argentini. P prijateljstvo jih je pripeljalo do podelitve resnično nepričakovanih trenutkov in izkušenj.

Delo, ki so ga pred nekaj meseci začeli Otroci za edinost (OzE) iz mest Rodríguez in Luján v pokrajini Buenos Aires skupaj z Mladimi za zedinjen svet in člani skupnosti, je bilo tako nepričakovano kot previdnostno.

Vse se je začelo na božič 2021, ko se je nekaj Otrok za edinost ob misli na to, da veliko družin v teh dneh ni moglo praznovati z nečim okusnim na mizi, odločilo narediti nekaj konkretnega. Najprej so stopili v stik z družino Tiziana, petletnega dečka, ki je s starši živel v zelo skromnih razmerah, in zanje pripravili škatlo, polno dobrot za tako poseben čas: piščanca, solato, dobro vino, jabolčnik, sladkarije, puding in nekaj gaziranih pijač. Prav tako so pripravili nekaj daril.

Toda veselje do dela se ni ustavilo. Ko so družini prinesli božično škatlo, so iz prve roke spoznali, v kakšnih okoliščinah živijo ti ljudje.  Dostojno stanovanje, četudi le zato, da pozimi ne bi bili na hladnem, se je zdelo utopija. »Bilo je pretresljivo,« se spominjata kontaktni osebi OzE, »hkrati pa je bil to trenutek resničnega veselja. V pogovoru s Tizianovimi starši se je pokazalo otrokovo navdušenje nad tem, da bo začel hoditi v šolo, odziv vseh je bil soglasen: Podprimo ga!«

»Odločili smo se, da kupimo vse, kar potrebuje za šolo. Čevlji, nogavice, majice, hlače, predpasnik, nahrbtnik, delovni zvezek, svinčniki,« so povedali. Pri tem so jim finančno pomagali tudi drugi mladi, prijatelji iz Mendoze (drugo mesto v Argentini) in Gvatemale. Še vedno se spominjata Tizianovega prvega dne v šoli: »Mati nam je poslala fotografije otroka z novimi stvarmi. Bili so res zelo veseli.«

Vendar se je vse nadaljevalo. Čez nekaj časa jim je nekaj volontarij, pripadnikov in simpatizerjev, ki sestavljajo skupino gospodinj gibanja Novo človeštvo, povedalo, da so po previdnosti prejeli denar za nakup materiala za gradnjo hiše za eno družino.

Ricardo, oče, je dobro poznal delo zidarja, imel pa je tudi nekaj peska in kamenja. Tako se je finančna pomoč spremenila v opeko in cement in v 20 dneh je hiša stala. Bližala se je zima, zato je bilo zanje zelo pomembno, da imajo zavetje.

Tizianovo glasovno sporočilo v aplikaciji WhatsApp je to potrdilo: »Hvala, ker ste podarili opeke v moji sobi!«

(iz revije Ciudad Nueva Cono Sur)