Čas stvarstva 2023: reka pravičnosti in miru

Čas stvarjenja je pobuda, čas, ko se kristjani po vsem svetu povežejo v molitvi in dejavnostih, da bi skrbeli za skupni dom. Čas milosti, ki ga krščanske cerkve namenjajo vsem, da z meditacijo, spreobrnjenjem in skupnim zavzemanjem obnovijo svoj odnos s Stvarnikom in stvarstvom.

To obdobje, ki se vsako leto začne 1. septembra z ekumenskim praznovanjem ob svetovnem dnevu molitve za skrb za stvarstvo, se konča 4. oktobra, na praznik svetega Frančiška Asiškega, zavetnika ekologije, ki ga ljubijo številne krščanske veroizpovedi. Tema, izbrana za leto 2023, je “Naj tečeta pravičnost in mir” in se zgleduje po besedah preroka Amosa: »Pravica naj teče kakor voda in pravičnost kakor vedno tekoč potok« (Amos 5,24). Upamo torej, da bosta kot “mogočna reka” ta dva elementa, pravičnost in mir, lahko preplavila naš planet z blaginjo in lepoto. To je vsekakor izziv, ki nas mobilizira in na katerega je vsak izmed nas kot del Božjega ljudstva poklican odgovoriti tako, da se zaveže, da bo v prvi vrsti v svojem malem gradil mostove dialoga za podnebno in ekološko pravičnost, tako da bo prisluhnil skupnostim, ki jih je izguba biotske raznovrstnosti najbolj prizadela.

V pripravah na otvoritveni dan so se po vsem svetu začele številne dejavnosti in pobude, kot je tista, ki jo spodbuja gibanje Laudato Sì. To ljudi vabi k molitvi za podnebno pravičnost in delitvi te molitve z vsemi pogajalci in političnimi voditelji na COP28 (https://laudatosimovement.org/it/prega-con-noi-per-la-giustizia-climatica/ ).

Za sodelovanje na ekumenskem molitvenem srečanju 1. septembra se lahko registrirate in prijavite na naslednji povezavi: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_s6x-_ULjRZWRyzUYGNAhAg#/registration. Za več informacij obiščite spletno stran https://seasonofcreation.org/it/. Promocijski video: https://www.focolare.org/2023/08/31/tempo-del-creato-2023-un-fiume-di-giustizia-e-pace/