Ribnica na Pohorju, 30. julija 2022:

Današnji dan smo morali prilagoditi vremenu, saj nas je že prejšnji večer pozdravilo grmenje in potem dež. Zato smo se dopoldne zbrali v župnijski cerkvi, v kateri je potekal program z duhovno mislijo in pričevanji Petre in Boštjana. Po kosilu pa se je vsak znašel s krajšimi sprehodi, igrami z žogo, delavnicami …

Zvečer smo se zbrali na travniku pod apartmaji, kjer smo doživeli presenečenje. Otroci so uprizorili igrico Mavrična ribica, potem nekaj vtisov teh dni, petje ob kitari in citrah, pogovori … splošno veselje.

Duhovna misel:

Papež Frančišek nas vedno vabi k svetosti v vsakdanjem življenju. Tako je bilo tudi maja letos, ko je razglasil nove svetnike. Poudaril je, da svetost izhaja iz brezpogojne in zastonjske Božje ljubezni in ni stvar naših zaslug.

Medtem ko nas svet prepričuje, da smo vredni le, če proizvajamo, nam evangelij govori resnico življenja. Ta pa je v tem, da smo ljubljeni. To je naša vrednost, poudarja papež. Še preden karkoli odgovorimo ali storimo nas vabi, da se čudimo nad tem, da smo ljubljeni. » Še preden nas je videl kdo drug, so nas videle ljubeče Božje oči,« je zapisal nek duhovni mislec. Ta resnica spreminja tudi idejo, ki jo pogosto imamo o svetosti, pravi papež.

Ker smo ljubljeni, pa imamo tudi mi moč ljubiti. Toda kaj je ljubezen? Papež Frančišek poudarja, da je Jezus pred izrekom svoje zapovedi Ljubite se med seboj apostolom umil noge in nato umrl na križu. Ljubiti torej pomeni služiti, ne postavljati lastnih interesov na prvo mesto. Živeti v duhu služenja je, da se v vsakdanjih stvareh sprašujem kaj lahko naredim za druge.

Svetost torej ni sestavljena iz nekaj junaških potez, ampak iz veliko vsakodnevne ljubezni. Papež pravi takole: »Ali ste posvečena žena ali posvečena oseba? Bodite sveti tako, da živite svoje darovanje z veseljem. Ste poročeni? Bodite sveti tako, da ljubite in skrbite za svojega moža ali ženo, kot je to storil Kristus s Cerkvijo. Ste delavec? Bodite sveti tako, da pošteno in kompetentno opravljate svoje delo v službi svojih bratov in se borite za pravičnost. Ste starš ali babica ali dedek? Bodite svetnik tako, da potrpežljivo učite otroke hoditi za Jezusom. To je pot svetosti, tako preprosta! Toda vedno glejte Jezusa v drugih.

Vsak izmed nas je poklican k svetosti, edini in neponovljivi svetosti. Za vsakega obstaja izvirni Božji načrt,« še pravi papež.