Gibanje fokolarov
v odgovor na razglasitev

Leta vere in papeževega pisma

Povzetek izjave za javnost Marie Voce, predsednice
 
Leto vere – trenutek milosti za Cerkev

 

 

Po vsem svetu se vrstijo pozitivni odzivi na papeževo razglasitev Leta vere, ki se bo začelo 11. oktobra 2012 ob 50. obletnici drugega vatikanskega cerkvenega zbora. Predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce je v izjavi za javnost izrazila veselje in hvaležnost svetemu očetu za to odločitev. Poudarila je pomen pobude leta prav za današnji čas.

 

Maria Voce je v izjavi za javnost poudarila, da človeštvo danes močno stremi po spremembah. To dokazujejo mladi, ki se zbirajo na njihovih svetovnih dnevih, družine, delavci in številni drugi, ki zahtevajo družbene reforme. “Sama sem to od blizu doživela na mojih nedavnih potovanjih v ZDA, Dominikansko republiko, Rusijo, Slovenijo in Veliko Britanijo”, je poudarila Maria Voce. Papež v pismu takole zapiše: “Ne smemo dovoliti, da bi se sol spridila in bi luč ostala skrita”. Prav to potrebo, ki zahteva spreobrnjenje, pa po besedah Marie Voce čutijo tudi v Gibanju Fokolarov. Z novo zavzetostojo želijo namreč živeti Božjo besedo. Takole je zapisala: “Spodbujeni s papeževim povabilom se bomo zavzeli za korenitost, ki je prevladovala v začetkih gibanja in se trudili najprej ponovno evangelizirati sami sebe ter potem izžarevati evangelij z njegovo preobrazujočo močjo na človeštvo, ki nas obkroža. Tudi danes namreč svet, kot je Chiara Lubich zapisala že leta 1948, potrebuje zdravljenje z evangelijem”.

 

Posredovati naprej izkušnje živete Besede

 

V pismu Vocejeva še poudarja pomen papeževega povabila, da bi za svojo vero javno pričevali ter si podelili izkušnje živete Besede. V prvih časih Gibanja Fokolarov je bila namreč velika novost prav v tem, da so si pripovedovali, kako so poskušali živeti evangeljske besede. Te so bile namreč neizpodbitne, ker so postajale življenje, in plodne, saj so omogočale živo srečanje z Jezusom in iz različnih oseb ustvarjati skupnost.
Benedikt XVI. nas je spomnil, da tega ne bomo uspeli sami, ampak skupaj. “Zato hočemo”, je zapisala Maria Voce, “to izkušnjo občestva in bratstva utrditi v okoljih, kjer živimo: v parlamentih, podjetjih, mestih, na univerzih in po družinah. Prav v občestvu je namreč Vstali sam duhovno prisoten, se dotakne src in jih preobrazi. Papež nas je še bolj utrdil v prepričanju, da je to poseben trenutek milosti za Cerkev, v katerem je duh koncilske prenove še posebej na delu.”

Rocca di Papa, 20. oktobra 2011