Maria Voce 2019Vsem voščimo vesele božične praznike in srečno novo leto 2020!

Prilagamo božično voščilo Marie Voce (Emmaus), predsednice Gibanja fokolarov.

Božič je za vse nas, ki ga praznujemo vsako leto, dolgo pričakovani trenutek, poln čustev, veselja in odnosov.

Toda sredi tako veselega in radostnega božičnega vzdušja pogosto pozabljamo, da ta praznik temelji na skrivnostnem, skoraj bi rekla, spotikajočem in človeku nerazumljivem dogodku: Bog, ki se poniža in postane človek, Vsemogočni, ki postane nemočno dete, Neskončni, ki vstopi v omejenost človeškega telesa.

Bog ne naredi tega samo iz solidarnosti, da bi nam bil blizu in podelil našo usodo. Vstopi v človeško naravo, da bi nam lahko daroval svoje življenje z jezikom, s kretnjami, s čustvi, ki so nam razumljivi. Želi nam darovati Božje življenje, ki je sposobno popraviti zlome, zaceliti rane, obnoviti odnose.

To je storil pred 2000 leti in to želi storiti tudi danes.

Čez mesec dni, 22. januarja, bomo praznovali stoletnico rojstva Chiara Lubich, ustanoviteljice našega Gibanja fokolarov. Ob tej priložnosti bi hotela poudariti bistvo njenega sporočila, duhovnosti edinosti: odkritja, da se Jezus lahko rodi še danes, kjer se dva ali več ljubijo »z ljubeznijo, ki služi, ki razume, ki podeli bolečino, bremena, stiske in radosti bratov; ljubezen, ki vse pokriva, vse odpušča, značilna za krščanstvo.« Zato naj naši medsebojni odnosi postanejo jaslice, zibelka, ki sprejema Jezusa med nami, Njega, ki hoče ponovno združiti naš tako razdrobljeni svet.

Ob letošnjem Božiču vam želim, da ga praznujete v globokem veselju ter v vsakodnevni zavzetosti, da bi naša medsebojna ljubezen privabila Jezusovo navzočnost med nas in Mu tako omogočila preobrazbo sveta.

Maria Voce (Emmaus)