Emmaus.header.14.03 aObjavljamo video sporočilo Marie Voce, predsednice Gibanja fokolarov, skupnostim Gibanja po svetu, 14. marca ob obletnici smrti Chiare Lubich: Nič ne more preprečiti, da bi ljubili!

povezava do video posnetka

 

 

 

Rocca di Papa, 14. marca 2020

 

Predrage in predragi,
res sem vesela, da lahko pridem do vseh vas v svetu prav danes, 14. marca, na dan, ko je Chiara odšla v nebesa, in v letu, ko obhajamo stoletnico njenega rojstva.
Odkar se je stoletnica začela, smo se veselili zaradi številnih izjemnih dogodkov, ki so potekali in še potekajo po vsem svetu. Vzbudili so veliko zanimanje s strani medijev tako za Chiarino osebo kot za vse, kar je karizma povzročila v njeni veliki družini. Z njo se srečuje res veliko ljudi!
Radi bi, da bi se praznovanje nadaljevalo, prav tako številni dogodki, srečanja, aktivnosti, konference in evharistična slavja skupnosti, a se dobro zavedamo, da se je prizorišče spremenilo.
Epidemija koronavirusa sili mnoge države naše Zemlje k drastičnim odločitvam, da bi se ustavilo njegovo širjenje: osama in telesna oddaljenost sta zaenkrat najbolj učinkoviti način poleg prepovedi vseh možnih srečanj oziroma javnih dogodkov; v Italiji so prepovedali celo obhajanje svetih maš.
Na srečo začenjajo iz Kitajske, ki smo jo tedne dolgo trepetaje spremljali, prihajati prvi manj dramatični znaki, da se manjša število novih obolelih in tudi smrtnih primerov. Toda v Italiji in drugje po svetu je stanje še vedno zelo resno.
Dobro se zavedamo, da koronavirus ni edino izredno stanje. Tu mislim na odprte konflikte, kot je tisti v Siriji, na migrante, ki so prisiljeni bežati iz svojih dežel, na stare in nove epidemije v nekaterih afriških državah.
Seveda je za mnoge izmed nas, ki živimo v osami – tudi jaz vam zato govorim od doma – popolnoma nova izkušnja. Saj smo ustvarjeni za občestvo in edinost in to je razvidno iz sadov tega tako bolečega obdobja, ki ste mi jih mnogi poslali. Iz srca sem vam zahvaljujem zanje! Živo pričujete, da nam kljub skrajnim razmeram nihče ne more odvzeti Boga ali nam onemogočiti, da bi ljubili.
Mnogo je načinov, da bi ponudili podporo in tolažbo: najprej z molitvijo, potem tako, da množimo dejanja ljubezni: telefonski klic, sporočilo po whatsappu, elektronska pošta …, da se nihče ne bi čutil sam: tisti, ki so doma, a tudi bolni in vsi, ki skrbijo za nego, tolažbo, spremljanje, vsi, ki čutijo posledice tega stanja. Skratka: bodimo ustvarjalni, uporabimo domišljijo … Naši gen nas tega učijo s številnimi izkušnjami, ki jih delijo na družbenih mrežah, a ne samo oni.
Samo tako, samo s podelitvijo dejanj ljubezni, ki jih lahko kljub vsemu delamo, se bomo nalezli antivirusa upanja, antivirusa bratstva.
To bo trajalo krajši čas, bodo dnevi, morda tedni ali meseci … ne vemo. Kakor koli, minilo bo. Če bomo dobro živeli, bomo na novo odkrili Jezusovo živo in močno navzočnost v živetem evangeliju, v bratu, v Jezusu med nami, ki ga imamo lahko tudi na daljavo v naši veliki družini; zlasti pa v ljubljeni bolečini, v kateri prepoznavamo zapuščenega Jezusa – »Chiarinega Boga«, kakor rad pove škof iz Trenta. V njem bomo srečali tudi njo in naučili se bomo gledati na vsako okoliščino z njenimi očmi. Tudi mi bomo lahko ponovili izkušnjo Chiare in njenih tovarišic, ki skoraj niso opazile ne vojne ne njenega konca, ker je bila – saj jih je prevzel Bog in njegova ljubezen – resničnost, ki so jo živele, močnejša od vsega. Vse se je začelo s to novo vero v Božjo ljubezen.
Začnimo tudi mi znova danes, prepričani, da je vse Ljubezen in če smo zedinjeni v molitvi in v ljubezni do vseh, bomo prispevali k širjenju upanja in bomo dvignili svet.
To bo najboljši način spominjanja na Chiaro in na njen – in naš – veliki Ideal.
Ostajam z vsemi vami, kjer koli ste. Pozdravljeni!