Skupaj_za_Evropo_1Cerkvena gibanja in skupnosti v okviru pobude “Skupaj za Evropo” 12. maja 2012 pripravljajo veliko mednarodno srečanje. Osrednji dogodek bo potekal v Bruslju, hkrati pa bodo prireditve tudi v 150-ih mestih po Evropi.

Za Slovenijo se bodo zbrali 12. maja v športni dvorani ob Slomškovi osnovni šoli na Vrhniki.

 

Srečanje bodo začeli ob 15.30, ko bodo na programu pričevanja in pesmi, sklenili pa ga bodo z neposredno povezavo z Brusljem. Ob 18. uri bo sledila sveta maša, ki jo bo daroval celjski škof Stanislav Lipovšek. Naslov srečanja bo: “Ali bo Evropa zedinjena, ali pa bo izginila iz svetovne zgodovine.”

Dogodek bodo predstavili na tiskovni konferenci, ki bo v torek, 8. maja ob 12. uri v galeriji Družine.

Pobuda ‘Skupaj za Evropo’, ki povezuje gibanja in skupnosti v delovanju za skupno dobro naše celine, je nastala kmalu po letu 1998 in združuje pripadnike gibanj, skupnosti, združenj in duhovnih tokov iz katoliške, anglikanske in pravoslavne Cerkve ter evangeličanskih skupnosti. Prepričani so namreč, da je Evropi mogoče vrniti njeno dušo.
12. maja želijo svoja prizadevanja obeležiti s posebnim mednarodnim dogodkom v Bruslju, kjer bo zbranih 1000 osebnosti iz kulturnega, političnega in verskega življenja.

Na srečanju bodo s konkretnimi izkušnjami poskušali odgovoriti na sedem DA, sedem izzivov sodobne družbe, kot so zapisali v izjavi leta 2007 na drugem mednarodnem srečanju v Stuttgartu (prvo veliko mednarodno srečanje je v Stuttgartu potekalo že 2004):

Povezani v tej zavezi medsebojne ljubezni, izrekamo da življenju in se obvezujemo, da bomo branili njegovo nedotakljivo dostojanstvo v vseh njegovih dobah, od spočetja do naravnega konca.
Izrekamo da družini, ki jo povezuje neločljiva zaveza ljubezni med moškim in žensko, ki je temelj za solidarnostno družbo, odprto prihodnosti.
Izrekamo da stvarstvu, tako da branimo naravo in okolje, Božji dar, ki ga je treba varovati s spoštljivim zavzemanjem za prihodnje rodove.
Izrekamo da pravičnemu gospodarstvu, ki služi vsakemu človeku in celotnemu človeštvu.
Izrekamo da solidarnosti z reveži in odrinjenimi na rob družbe, ki so blizu in daleč: to so naši bratje in sestre. Naše vlade in Evropsko zvezo prosimo, naj se odločno zavzemajo za reveže in razvoj držav, ki so prikrajšane, posebej v Afriki.
Izrekamo da miru in se zavzemamo, da bi prišlo v spopadih do dogovora in sprave z dialogom. Brez miru naš svet nima prihodnosti.
Izrekamo da odgovornosti do celotne družbe in si prizadevamo, da bi mesta s sodelovanjem vseh postala kraji solidarnosti in sprejemanja ljudi, ki prihajajo od drugod in katerih kultura je drugačna od naše.

Pobuda ‘Skupaj za Evropo’ ni neko novo gibanje, ampak gre za globoko občestvo med verniki, ki izhajajo iz različnih izkušenj. Gibanja in skupnosti hočejo torej delovati skupaj, vsako gibanje in vsaka skupnost glede na lastno karizmo in na lastne zmožnosti in se znova postaviti v službo miru in edinosti, ki sta temelj Evrope. Skupaj hočejo govoriti Evropi in svetu o evangeliju življenja in miru, ki oživlja gibanja in skupnosti, biti povsod kvas bratstva, ker so se zavedli, da je bratstvo mogoče, saj je med njimi že stvarnost. Vsi imamo namreč potrebo, da vidimo in izkušamo, da je bratstvo pomembna vrednota za prihodnost naše celine.

Podobno srečanje je v Sloveniji potekalo že pred tremi leti v Logatcu v sodelovanju enajstih gibanj in skupnosti. Tako kot takrat, bo tudi letošnje srečanje imelo ekumenski značaj.

Več informacij: http://www.together4europe.org/en/

Marjana Debevec 041 611 730