29. oktobra je bogoslužni praznik Chiare Luce Badano. Leto dni po njeni beatifikaciji jo želijo številni mladi bolje spoznati in jo posnemati.

Minilo je leto od njene beatifikacije, na kateri je bilo v Rimu več kot 20.000 mladih. Mnogi drugi so jo spremljali v neposredni zvezi na vseh koncih sveta. Danes želijo življenje Chiare Luce Badano številni spoznati in jo posnemati.

Zdi se, da močno pričevanje Chiare Luce Badano, dekleta gen iz Genove v Italiji, ki jo je Cerkev priznala za blaženo, znova postavlja svetost kot nekaj modernega. Njenih »devetnajst let, polnih življenja, ljubezni in vere«[2 (papež Benedikt XVI.) prebuja v številnih mladih – in ne samo v njih – željo po tem, da bi življenje darovali za velike stvari. Odkrivajo, da lahko svetost živijo v vsakdanu.

»Chiara Luce nas je naučila, da lahko tudi mi vedno in brezpogojno ljubimo.« To je eden od vtisov iz Brazilije, nastal na enem od številnih večerov, ki so se tudi preko muzikla “Life Love Light” pomnožili po svetu: Italija, Španija – med svetovnim dnevom mladih – in drugod po Evropi, Bližnjem vzhodu, Aziji, pa še v Amerikah, Avstraliji in v več afriških državah.

Brez števila prošenj prihaja staršem Marii Teresi in Ruggeru Badano, naj pripovedujeta njeno zgodbo. Za vsakega je živa, nekdo, s katerim lahko vzpostavijo odnos. A kakor je dobro povedalo to dekle iz Brazilije: »Chiara Luce me je naučila nekaj zelo močnega: ne morem postati sveta sama, sveti moramo biti skupaj.«

Chiara Lubich, ustanoviteljica Gibanja fokolarov, je tako dejala, ko je orisala sijajen lik tega mladega dekleta: blaženega: »Namen Gibanja fokolarov je prispevati s Cerkvijo k uresničenju Jezusove oporoke ‘Da bi bili vsi eno’. Chiara Luce je zelo mlada odkrila, da so bolečine dragoceni biseri, ki jih je treba imeti najraje v teku dneva … Zato je živela z Jezusom, z njim je spremenila svoje trpljenje v poročno pesem. Da, Chiara Luce je uresničena gen, dosledna priča našega ideala, ki je bil zrel v njej že pri 18 letih.«

Njena zgodba se oznanja z vsemi sredstvi: v več kot 30.000 izvodih knjige “Imam vse” (tudi v slovenščini) in v več kot 15.000 izvodih “Od streh navzdol”, prevedeno v več jezikov. Prodanih je več tisoč dvd-jev (tudi v slovenščini) in glasbenih zgoščenk z vsebino o njenem življenju in prazniku ob beatifikaciji.

Zlasti se javljajo na spletu tisti, ki jo spoznavajo ali odkrivajo v najbolj nenavadnih okoliščinah, in želijo živeti kot ona. Njena stran na facebooku (v slovenščini http://sl-si.facebook.com/chiara.luce.slovenija) ima veliko prijateljev, ki se aktivno vključujejo s komentarji, slikami in pričevanji podelitvami.

Spletna stran “Life Love Light” je postala oporna točka mnogim, ki želijo izraziti svoje odkritje, zakaj je bilo življenje Chiare Luce Badano, kakor je povedala z zadnjimi besedami: “Mama, pozdravljena. Bodi srečna, ker sem jaz srečna!”, srečno.

Vir: www.focolare.org