Hombre-mundo a530 mladih iz 23 držav sedem dni v mariapoliju v O’Higginsu v Argentini in sedem drugih posvečenih socialnim projektom v 24 krajih v Srednji in Južni Ameriki. »Spremenjeni smo,« pravijo udeleženci. Tako je več tisoč Otrok za edinost na raznih koncih sveta preživelo čas počitnic za oblikovanje svoje osebnosti in za druženje s trpečimi okoli njih. video it angl

Drugi pomemben dogodek v teh mesecih je bilo gradbišče Človek-svet. 530 otrok iz 23 držav je sedem dni preživelo skupaj v mariapoliju v O’Higginsu blizu Buenos Airesa; naslednji teden pa v 24 krajih srednje in južne Amerike, kjer so si zavihali rokave v različnih konkretnih projektih. To so Otroci za edinost in več tisoč jih je hkrati in na veliko krajih sveta našlo način, da bi živeli svoje življenje s trpečimi.
Poglejmo posnetek iz Argentine o gradbišču “Človek-svet” v O’Higginsu.
Angelica iz Argentine in Jose iz Kolumbije (špansko): Živjo! Gradbišče se je začelo s prihodom otrok iz dvajsetih držav. Vsak dan smo se soočali z različnimi izzivi: premagati jezikovne pregrade, odpreti se tistemu, ki ga ne poznamo, dati to, kar nam je najtežje podariti, in znati odpustiti.
Nekaj večerov zapored so nekateri narodi predstavili svojo kulturo: ponujali so značilno hrano, predstavili svojo državo. Veliko je bilo delavnic: šport, politika, ples, glasba. Pomembno je bilo sodelovati v pogledu bratstva. Razpravljali smo o aktualnih temah in se vprašali, kakšne morajo biti izbire in kako ravnati v teh okoliščinah mi, Otroci za edinost.
Pablo iz Bolivije (špansko): Kaj ti je ostalo, kaj je bilo pomembno zate od tega, kar so nam povedali o zapuščenem Jezusu?
Louis iz Francije (francosko): Najlepša stvar o zapuščenem Jezusu je bila ta, da lahko vsakič, ko dvomim, ko dvomim o obstoju Boga, začnem znova ljubiti in to nenehno. Jezus je potem, ko je dvomil, vstal in je naredil še veliko stvari.
Tudi mi lahko delamo tako: začeti ljubiti, biti vedno v ljubezni.
(ploskanje)
Adriana: Z nama so trije ustvarjalci tega gradbišča. Se boste predstavili?
Gabriele: Gabriele.
Silvia: Silvia.
Emanuele: Emanuele.
Adriana: Gabriele, kaj ste delali drugi teden in kje ste bili?
Gabriele: Drugi teden smo bili razdeljeni po skupinah in odšli smo v 24 različnih mest v Argentini, Paragvaju, Boliviji, Braziliji, Mehiki in Kolumbiji. Naša skupina je odšla v Mendozo v Argentini in tam smo bili v stiku z zelo revnimi skupnostmi. Zelo močna izkušnja je bila prav ta, da smo pomagali revni skupnosti na obrobju mesta. To nas je zelo oblikovalo.
Adriana: Hvala, Gabriele! Poglejmo še dva vtisa dveh argentinskih fantov.

Alfonso, Argentina – skupnost Ábba Guaraní iz Yacuija – Salta (špansko): Moja današnja izkušnja je zelo lepa, zelo ganljiva. Videti ljudi, ki obiskujejo mojo skupnost ali hočejo spoznati našo kulturo, kako živimo in delamo, kako preživimo vsak dan. Zdaj imamo novo upanje, da bo dvorana delovala kot prej. Naše izkušnja je bila, da smo prepleskali dvoranico.
Clara, Argentina (špansko): Neverjetno je, kako me velika edinost, ki smo jo živeli med vsemi, spodbuja: vse, aktivnosti, pogovori, vse me je hranilo in počasi, počasi notranje bogatilo, in to nas zdaj spodbuja … Ob vrnitvi domov se bom trudila, kakor bom lahko, graditi zedinjen svet v malem, z zavedanjem, da nekdo na drugem koncu sveta tudi poskuša delati tako.
Adriana: Silvia, iz povedanega je jasno, da ste preživeli nepozabno poletje. Kaj imate zdaj v načrtu?
Silvia: Ko smo se vrnili domov, se je začela tako imenovana tretja faza. Vemo, da so mladi na Malti povedali to izkušnjo predsedniku in rekli, da smo se vrnili kot petsto ljudi z razsežnostjo sveta, a hočemo postati sedem milijard. V Buenos Airesu so imeli ekološko akcijo, ki je vključila tudi občino ene od mestnih četrti. Na Irskem se je začelo podeljevanje te izkušnje v raznih šolah in trudijo se poslati nekaj denarja v Paragvaj, da bi peljali naprej socialno akcijo, s katero so začeli med gradbiščem.
Adriana: Hvala, Silvia! Emanuele, kaj boš povedal ti?
Emanuele: Italijani smo se zato, da bi organizirali našo tretjo stopnjo, srečali v Loppianu kmalu po vrnitvi. Organizirali smo se, se srečali in imamo konkretne predloge kot na primer potujočo delavnico, ki bi prešla vso Italijo, predlog za druge dogodke, s katerimi povezati vso Italijo. Poleg tega smo v stiku z drugimi skupnostmi, kot je skupnost gen iz Salte, kjer smo začeli s konkretnimi akcijami in jim od tukaj pomagamo s konkretnimi prispevki.
Adriana: Hvala, Emanuele! Smo z vami v vsem, kar boste naredili. Hvala!
(ploskanje)