EliFolonari-b

 

Giulia (Eli) Folonari, ena od privilegiranih pričevalcev javnega delovanja, predvsem pa vsakodnevnega življenja ustanoviteljice Gibanja fokolarov, je 26. novembra 2018 pri starosti 92 let mirno odšla v večnost.

 

Rodila se je 8. februarja 1926 v severni Italiji kot najstarejša hči osmih otrok Luigija in Speranze Folonari, bogate industrijske družine iz Brescie. Po diplomi iz ekonomije na Katoliški Univerzi Presvetega Srca v Milanu je pri 25 letih  prvič slišala govoriti o nastajajočem se Gibanju. Ko je bila na istega leta na počitnicah blizu Tonadica (Trento), kjer je potekal eden prvih mariapolijev, se je v polnosti vključila skupaj z bratom in s sestro, Vincenzom in Camillo. Takrat se je tudi prvič srečala s Chiaro.

 

Leta 1951 se je preselila v Rim in od takrat je spremljala Chiaro na vseh njenih potovanjih po Italiji, Južni Ameriki, Aziji, Avstraliji, Severni Ameriki in Evropi. Božja pustolovščina – kakor je povedala pozneje –, po kateri je sledila Chiari iz presenečanja v presenečenje. Bila je njena zaupnica in svetovalka v težkih letih preučevanja Gibanja fokolarov (Marijinega dela) s strani Cerkve, na poseben način pa je sledila razvoj medijev v Gibanju: ustanovitev avdiovizualnega centra, imenovanega po sveti Klari Asiški, in leta 1980 v Švici nastanku telefonske konference, ki se je hitro razširila med vse narode, kjer so bili člani Gibanja. Telefonska konferenca je postala mogočno orodje za povezovanje duhovnega življenja, radosti in bolečin ter vir novic. Sčasoma se je sčasoma razvila tudi po zaslugi napredka tehnologije v prenos v živo preko satelita. Ta prenos se še danes imenuje CH (iz latinščine Confoederatio Helvetica), kar nas spominja na njene začetke v Švici.

 

Eli je bila vedno ob Chiari, tudi ob posebnih priložnostih srečanj z veliki osebnostmi časa; od papeža Pavla VI. do Janeza Pavla II., od matere Terezije iz Kalkute do Valclava Havela in carigrajskega ekumenskega patriarha Atenagore I. Svoja pričevanja je zapisala v knjigi Nebeška partitura.

 

Giulia-Eli-Folonari 19

Giulia Eli Folonari je bila odgovorna tudi za Center Chiare Lubich od njegove ustanovitve julija 2008 do leta 2014. Center je namenjen ohranjanju misli in avtentičnosti ter širjenju karizme, kot tudi zgodovine Gibanja, s srečanji, konferencami in spletno stranjo. Center daje znanstvenikom in javnosti v uporabo veliko dediščino papirnih in multimedijskih dokumentov, ki nam jih je ustanoviteljica Marijinega dela zapustila.

 

Vir: www.focolare.org