»Pojdite in se poučite, kaj pomeni: Usmiljenja hočem in ne daritve.«
(Mt 9,13) za otroke za najmlajše čb b

Od 18. do 25. januarja na veliko koncih sveta obhajamo teden molitve za edinost kristjanov, drugje imajo to molitev za binkošti.
Letos je stavek za molitveno osmino naslednji: »Kaj Bog hoče od nas?« (prim. Mih 6,6-8).
Chiara Lubich je imela navado, da je vsakokrat komentirala svetopisemsko vrstico. Da bi ohranili njen prispevek, predlagamo njeno besedilo kot komentar k vrstici Mt 9,13 (prim. Oz 6,6), ki ga je napisala junija 1996 in bi lahko pomagalo poglobiti predlagano besedo.

 

»… Usmiljenja hočem in ne daritve.«
Se spominjaš, kdaj je Jezus povedal te besede?
Ko je bil pri mizi, so sedli nekateri cestninarji in grešniki z njim za mizo. To so opazili farizeji in rekli njegovim učencem: »Zakaj vaš učitelj jé s cestninarji in grešniki?« (prim. Mt 9,11). Jezus je slišal te besede in odgovoril:
»Pojdite in se poučite, kaj pomeni: Usmiljenja hočem in ne daritve.«

Jezus tu navaja stavek iz preroka Ozeja in to dokazuje, da mu je všeč misel, ki je v njem: po tem načelu se namreč sam ravna. Izraža, da je ljubezen pred vsako drugo zapovedjo, pred vsakim drugim pravilom ali predpisom.
To je krščanstvo: Jezus je prišel povedat, da Bog hoče od tebe – v odnosu do drugih, mož in žena – predvsem ljubezen in da je bila ta Božja volja že razglašena v Svetem pismu, kakor kažejo prerokove besede.
Ljubezen je za vsakega kristjana življenjski program, temeljni zakon njegovega delovanja, merilo njegovega ravnanja.
Ljubezen mora vedno imeti prednost pred drugimi zakoni. Še več, ljubezen do drugih mora biti za kristjana trden temelj, na katerem lahko zakonito uresničuje vsako drugo načelo.

»… Usmiljenja hočem in ne daritve.«
Jezus hoče ljubezen in usmiljenje je eden izmed njenih izrazov.
Jezus hoče, da kristjan živi tako predvsem zato, ker je Bog takšen.
Za Jezusa je Bog predvsem Usmiljeni, Oče, ki ljubi vse, ki daje, da sonce vzhaja in da dežuje nad dobrimi in hudobnimi.
Ker Jezus ljubi vse, se ne boji biti z grešniki in tako nam razodeva, kdo je Bog.
Če je torej Bog takšen, če je takšen Jezus, moraš tudi ti gojiti enaka čustva.

»… Usmiljenja hočem in ne daritve.«
»… in ne daritve.«
Če nimaš ljubezni do brata, Jezusu tvoje bogoslužje ni všeč. Ne sprejema tvoje molitve, udeležbe pri evharistiji, darov, ki jih morda daješ, če vse to ne prihaja iz tvojega srca, ki je v miru z vsemi, polno ljubezni do vseh.
Se spominjaš tistih njegovih tako klenih besed iz govora na gori? »Če torej prineseš svoj dar k oltarju in se tam spomniš, da ima tvoj brat kaj zoper tebe, pusti dar tam pred oltarjem, pojdi in se najprej spravi s svojim bratom, potem pa pridi in daruj svoj dar« (Mt 5,23-24).
Te besede ti povedo, da je češčenje, ki je Bogu najbolj všeč, ljubezen do bližnjega. Ta mora biti tudi temelj češčenja Boga.
Če bi hotel kaj darovati svojemu očetu, medtem pa bi se jezil na brata (ali brat nate), kaj bi ti rekel oče? »Pomiri se z bratom, potem pa pridi in mi daruj, kar želiš.«
A še nekaj več. Ljubezen ni le temelj krščanskega življenja, ampak tudi pot, ki pelje najbolj naravnost do občestva z Bogom. To pravijo svetniki, priče evangelija, ki so bili pred nami, to doživljajo kristjani, ki živijo svojo vero: če pomagajo svojim bratom, zlasti potrebnim, raste v njih pobožnost, zedinjenje z Bogom postaja močnejše, čutijo, da je vez med njimi in Gospodom. To daje največ veselja njihovemu življenju.

»… Usmiljenja hočem in ne daritve.«
Kako boš torej živel to novo besedo življenja?
Ne delaj razlik med ljudmi, ki so s teboj v stiku, nikogar ne odrivaj, ampak vsem nudi, kar lahko daš, saj tako posnemaš Boga Očeta. Poravnavaj majhne ali velike spore, ki niso všeč nebesom in ti grenijo življenje, ne pusti, da sonce zaide – kakor pravi Sveto pismo (prim. Ef 4,26) – nad tvojo jezo na kogar koli.
Če boš ravnal tako, bo vse, kar boš delal, všeč Bogu in bo ostalo v večnosti. Bodisi da delaš ali počivaš, se igraš ali učiš, bodisi da si s svojimi otroki ali spremljaš svojo ženo ali svojega moža na sprehod, bodisi da moliš ali se žrtvuješ ali opravljaš pobožnosti, ki so primerne tvojemu krščanskemu poklicu, vse, vse, vse bo snov za Božje kraljestvo.
Raj je hiša, ki jo tukaj zidamo, tam pa v njej prebivamo. In zidamo jo z ljubeznijo.
Chiara Lubich

Beseda življenja za junij 1996.