20151030-a-283x182 SportmeetTokrat je pred vami prispevek naših sosedov, točneje iz mesteca Svetilnik v Križevcih pri Zagrebu:

Ali lahko šport prispeva k bolj zedinjenemu svetu? Je lahko prostor delovanja in sredstvo edinosti med osebami in narodi?

To je nekaj vprašanj, ki jih je vzbudila izkušnja ustanoviteljev Sportmeeta. Začeli so, ker jih je povezala skupna strast do športa.
»Ker smo vedeli, da vsega ne vemo, smo začeli iskati ljudi, izkušene v svetu športa, ki bi nam pri tem pomagali. V teh letih so, če povem kratko, nastale tri prvine, ki so identiteta Sportmeeta: visoko upoštevanje športa kot pomembnega za družbo, zmožnost in cilj zbrati ljudi najrazličnejših strok, ki jih zanima šport, izziv povezati teorijo in prakso v okolju, ki večinoma ločuje na študente in tiste, ki prakticirajo šport.«
To je nekaj besed iz govora Paola Cipolli, predsednika Sportmeet for a United World, v uvodu sedmega sestanka, ki jih organizira mreža Sportmeeta v Krizevcih na Hrvaškem. Sprejemati šport v dialogu s sodobno kulturo, prepričani, da lahko daje svoj poseben spodbuden in pozitiven prispevek pri oblikovanju aktivnega in odgovornega državljana.

Na srečanju je bilo kakih sto ravnateljev, učiteljev motoričnih ved, pedagogov, atletov, odgovornih za športne klube, sodnikov, vzgojiteljev, študentov, športnih novinarjev, ki so skoraj vsi brez verskega prepričanja, in so prišli z več hrvaških pokrajin, tudi iz Srbije. Zbrali so se v začetku oktobra v mestecu Faro na Hrvaške. Prišli so predstavniki lokalnih inštitucij, ki so sponzorirali in denarno podprli sestanek, nacionalna televizija, lokalni radio in atlet Branko Zorko, srednjeprogaš, trikratni olimpijski zmagovalec v teku na 1500 metrov, po rodu iz tega kraja in je že nekaj časa v stiku s Sportmeetom.

Tema sestanka je bila “Prosti čas kot možnost za mlade rodove”, v njej so prikazali velike spremembe in tveganja zaradi množične uporabe interneta in širjenja novih tehnologij. O tem je odločno in zaskrbljeno spregovorila Mirna Andrijašević s Fakultete za motorične vede iz Zagreba.
Alexandar Ivanosky z zasebne fakultete za šport v Beogradu je poudaril pomen navzočnosti odraslih, ki se morajo odzvati izzivu iskanja ustvarjalnega pristopa z mladimi, ki so pogosto sami pred močnim vplivom tehnologije in družbenih mrež.
Milan Ćapalija, psihiater, in Majda Fajdetić, pedagoginja z Ministrstva za šolstvo iz Zagreba, sta osvetlila različne metodologije spodbujanja pedagoškega delovanja, ki more na novo ovrednotiti prispevek igre in športa.
Več je bilo delavnic z izkušnjami praktičnega sodelovanja, na koncu pa so se igrali skupaj z otroki iz višjih razredov osnovne šole na osrednjem mestnem trgu.
To je bil preizkusni kamen in priložnost prikazati značilnost Sportmeeta: dialog kot možnost in lepa priložnost za spodbujanje nove kulture športa.
V govoru o vzdušju spoštovanja in zaupanja, ki se v zadnjih letih poglablja, je Alexandar Ivanosky iz Srbije osvetlil zmožnost hrvaškega športa, ki je izjemen v ekipni igri. Prosil je za še tesnejše sodelovanje, da bi utrdili duh bratstva v tej skupini v deželah Balkana in širše.
Na koncu so povedali, da bo leta 2016 poletna šola od 14. do 17. julija v mestu Križevci.