Na tisoče beguncev se je zaradi ukrajinske krize preusmerilo na madžarske meje, posebej mesto Szeged. Skupnost iz Gibanja fokolarov se je zavzela za te ljudi, ki so izgubili vse. Video posnetek v italijanščini in zraven slovensko besedilo.

Zoltán Ferenczy – Szeged: Po dogovorih Evropske unije poteka šengenska meja na jugovzhodnem delu Madžarske in prav tukaj se je v zadnjih mesecih zelo poslabšalo stanje v zvezi z begunci.
Samo v prvih februarskih tednih so oblasti ugotovile prehod več kot 11.000 beguncev.
Te osebe so prihajale delno iz Kosova, delno iz Bližnjega vzhoda in so potovale nekaj mesecev, nekateri tudi eno leto, eno leto in pol. Nimajo obleke, primerne za nizke temperature in nimajo ničesar za preživetje. Prihajajo otroci, starci in občasno osebe z ozeblinami, ki so postale rane.
Oblast se na vse načine trudi, da bi uredili to stanje in v 24 urah, ko osebe pridobijo status begunca, zagotoviti človeka vredne pogoje in vsaj nekaj pomoči.
Po 24 urah 99% ljudi nadaljuje pot proti zahodni Evropi peš, na tovornjakih, z vlakom ali pa se prepustijo trgovcem z ljudmi.
Erzsébet Barna – Szeged: Ko smo novembra slišali te novice, smo se takoj pretreseni vprašali: Kako pa naj pomagamo mi? Prišli smo v stik s policijo in z oblastjo in dovolili so nam, da gremo v zbirni center, ki je vedno pod nadzorom in je blizu nas, v središču mesta.
V nekaj dneh smo nabrali veliko stvari in odnesli v zbirni center toplo obleko, odeje, celo preproge, saj smo izvedeli, da smo mnogi muslimani. Večkrat smo prinesli hrano, zdravila. Kasneje nam je policija dala omare, da smo bolje organizirali delitev obleke.
Katalin Prokopp: Enkrat so nam dovolili, da smo šli za zapornico in pobarvali stene ene sobe. Tako je postalo okolje bolj prijazno, zlasti za otroke.
Vemo, da je vse to nič v primerjavi s težo problema, a lahko komu vlije upanje. Trudimo se slediti previdnosti in razumeti, kakšne korake naj naredimo vsak trenutek.