Gen-palco-1080x6751200 mladih s petih celin, odločenih biti “ljudje z razsežnostjo sveta”. 50 let od nastanka Gibanja gen se revolucija nadaljuje! video v nadaljevanju besedilo

glasba
Tamara (italijansko): Pridružili smo se – na skrivaj – kongresu gen, ker so nam povedali, da se danes dopoldne kongres začenja z nečim posebnim. To je razstava, in sicer razstava zgodovine Gibanja gen. Odkrijmo, kaj je to …
Preko inštalacij, gledaliških prizorov, projekcij in iger luči so gen odkrivali in v prvi osebi doživeli, kje so korenine Gibanja gen.
Igralka: Ko je bilo treba začeti z oblikovanjem Gibanja gen, nismo hoteli, da bi bilo organizirano po človeško, moralo je biti svobodno!
Gloria (italijansko): To je 50 let, vendar smo ista generacija, ki se ne ustavlja in ki hoče še vedno živeti za to, kar nam je Chiara dala.
Damien (špansko): Naša ideja je bila, da prehodimo vsa leta Gibanja gen. Za nas je to praznik. Teh 50 let Gibanja gen smo hoteli praznovati, hoteli smo se srečati vsi skupaj in prav zato nas je tukaj več kot 1.100 gen z vseh držav sveta. Prikazati smo hoteli vsak pomemben trenutek, vsako besedo, ki nam jo je Chiara dala, trudimo se, da bi jo nekako podoživeli.
glasba
José Louis (italijansko): Chiara nam je darovala skrivnost, ki je v tem, da doživljamo Jezusa, ko je bil na križu, kot nekaj, kar je bilo najbistvenejše v njegovem življenju. Tako moramo doumeti zapuščenega Jezusa, ki je skrivnost, da bi prišli do zedinjenega sveta.
David (angleško): Po mojem je bilo enkratno. Videl sem, kako trdo so delali, cel kup mojih prijateljev je veliko delalo. Vtis imam, da se v svetu veliko dogaja in da hočejo mnogi spremeniti stvari, in to je zelo lepo.
Chiara Lubich (italijansko): Ste pripravljeni, gen, ostati zvesti Jezusu? Tistemu, kar bo on hotel – kar pomeni Idealu – za vse življenje?
Damien (špansko): Na to strukturo, ki jo vidite za nami, vsi gen zapišejo svoje ime in tako obnovijo svoje zavzemanje ustvarjati zedinjen svet.
glasba
Irma (italijansko): Gen prihajajo sem, da bi od nas izvedeli, kako smo živeli tedaj, da bi spoznali kaj … Tako preko fotografij in naših izkušenj pripovedujemo, kaj smo doživljali na začetkih.
Iride (italijansko): Zdi se mi zelo lepa priložnost biti z današnjimi gen, in ne samo zato, da bi povedali mi, kakšne so bile naše izkušnje, ampak tudi da bi jih poslušali, da bi slišali njihova vprašanja, kaj jih zanima.
Patience (italijansko): Ti mladi imajo moč, da razveselijo tudi nas odrasle. Zato smo tukaj, da bi vedno ostali gen.