Tudi letos teče akcija “Jezusa so postavili na cesto”, da bi z njo na novo postavili Jezusa v središče praznika.
Vse se je začelo v dneh po božiču leta 1980, ko je Chiara Lubich obiskala center velikega mesta in osupla opazovala razsvetljene izložbe, polne palčkov, dedkov Mrazov, vil. Kje je Jezus?
Edini, ki ga praznujemo na božič, je izginil sredi tisoč obarvanih luči, sani in zelo dragih daril, ki polnijo elegantno okrašene izložbe. Tako je nastal zapis “Jezusa so postavili na cesto”: »V mojem srcu nejevernost in potem nekakšen upor: ta bogati svet si je prisvojil božič in vse, kar je povezano s tem praznikom, a Jezusa postavil na cesto!«
Dečki in deklice gen4 – otroci iz Gibanja fokolarov – so odgovorili na vabilo Chiare Lubich, naj znova prinesejo Jezusa svetu. Vsako leto v veliko mestih po vsem svetu skupaj s svojimi prijatelji pripravljajo kipce Deteta Jezusa iz modelirnega mavca in ga ponujajo mimoidočim. Na trgih, v šolah, na tržnicah: da bi našli dom zanj in ogreli srca mnogih na dan, ko prihaja med nas.
Izkušenj je veliko …
V Cordobi v Argentini je očka ene od gen 4, ki je vključen v Prenovo v Duhu, prevzel Chiarin spis, rekel je: “Ta žena je imela velik navdih in mi ne smemo izgubiti priložnosti, da bi dajali Jezusa, današnja družba potrebuje prav to.” Takoj je začel delati v svoji župniji z namenom, da bi pritegnil v akcijo Solidarnostni božič (Navidad Solidaria) druge ljudi. Tako so v več skupinah Prenove v Duhu pripravili 150 kipcev Jezusa, skupina skavtov 300, katoliška šola 300 in dečki in deklice gen 4 ob pomoči številnih drugih 450. Tako so ponudili 1200 kipcev Deteta Jezusa.
V Scafatiju blizu Neaplja so deklice gen 4 napisale županu pismo, v katerem so ga prosile, da bi kipce lahko ponujale pred občino. Župan jih je sprejel, hotel je, da povedo kaj več, in rade volje jim je dovolil. Prvi kipec je kupil sam.

 

 

Nositi v svet srečo
Veliko ljudi prevzame ljubezen otrok. Gen 4 nekega toskanskega kraja so hodili iz ulice v ulico, od vrat do vrat in družinam ponujali kipce Deteta Jezusa. Resen gospod je odprl in ko so mu povedali, da so gen 4 in da mu ponujajo Jezusa, je suho odvrnil: »Ne zanima me, sem ateist!« »Kaj pomeni ateist?« je vprašal eden od njih. Gospod vpraša: »Kaj pa pomeni gen 4?« »Gen 4 delajo dejanja ljubezni,« je resno razložil Lorenzo. Gospod ganjeno: »Ne verjamem v iste stvari, v katere verjameš ti, a hočem narediti dejanje ljubezni!« in je takoj sprejel kipec.
V Szegedu na Madžarskem je ob stojnici gen 4 na trgu pred stolnico skupina brezdomcev. Je zelo hladno in čez nekaj časa so se primaknili bliže ognju, ki ga je občina pripravila na trgu prav blizu božičnega sejma.
Eden od njih je odšel k ognju in pustil svojo kapo, v katero je zbiral miloščino, blizu gen 4. Andris je opazil kapo, se približal in vanjo položil kipec Deteta Jezusa in nekaj denarja. Ko se je brezdomec vrnil, je pogledal v kapo in vzel v roke kipec ter prevzet zaklical drugim: “Poglejte, poglejte, kaj sem dobil!”
Ko so se približali še drugi njegovi tovariši, so jim šli otroci naproti in podarili Jezusov kipec vsakemu izmed njih. Brezdomci so presenečeni in ganjeni privlekli iz žepov nekaj bombonov, ki so jih pravkar dobili, in jih razdelili med gen 4. Veselili so se skupaj in se jim tako zahvalili za to dejanje ljubezni.

 

Tudi v Sloveniji so otroci ponujali kipce v Ljubljani in na Gorenjskem. O tem pa v bližnji prihodnosti.

 

Veliko ljudi, ki vzamejo kipec, prostovoljno darujejo za pobude gen 4. Letos bodo ves zbrani denar poslali v Afriko. Gen 4 na svojem posterju pravijo: “Gen 4 hočemo prinesti svetu srečo,” in še: “Jezus, ki si v naših revežih, ne smeš več trpeti, dokler smo tukaj mi!”
Pa srečen božič!

Vir: www.focolare.org