Dobrodošlica aVzgoja za mir, spoštovanje različnosti in edinost je bil namen mednarodnega srečanja za deklice od 4 do 9 let, ki je potekalo v Centru mariapoli Spes – Upanje v zadnjem tednu junija letos.

Nekaj posebnega je bilo v prvih poletnih dneh videti pisano množico deklic iz Češke, Madžarske, Hrvaške, Srbije, Kameruna, Italije in seveda Slovenije, ki so za svoje letno mednarodno srečanje letos izbrale Planino.

Po prvi zadregi zaradi različnosti jezikov, barve kože in tehnike, ki smo jo potrebovale za lažje sporazumevanje v dvorani, je hitro prevladal jezik, ki smo ga razumele vse ­– ljubezen.

Ob privlačnem programu in različnih igrah, preko katerih smo odkrivale bogastvo različnih narodov in spoznavale zgodovino božje ljubezni do ljudi, je iz dneva v dan rasel plamen te ljubezni v naših srcih in med nami vsemi. Ta je postal še bolj žareč, ko smo že prvi dan ta plamenček simbolično prižgale v župnijski cerkvi pred Jezusom v evharistiji, ki smo ga v procesiji prinesli v Center Mariapoli, v kapelico, posebej pripravljeno za to priložnost. Tako je bil On v središču našega srečanja in gen 4 so ga lahko obiskovale, se z njim pogovarjale, mu prinašale svoja pisemca!

Zadnji večer smo v programu, ki je bil odprt tudi za lokalno skupnost, s plesi in pesmimi različnih narodov, ki smo bili prisotni, igranimi prizori in video predstavitvijo razširjenosti gen 4 po svetu še enkrat podoživele to štiridnevno srečanje. Bil je pravi praznik, ki je navzoče starše, babice, dedke in druge obiskovalce napolnil z veseljem, da je med nami že viden zedinjen svet, ustvarjen z ljubeznijo!

Ob koncu kongresa nismo bile več iste kot prej: odpotovale smo z izkušnjo medsebojne ljubezni, ki smo jo ustvarjale v teh dneh z majhnimi in velikimi dejanji ljubezni, in z željo, da to ljubezen, kakor je to storila Chiara Lubich, ponesemo povsod!

Irena Santoro

Realizacijo srečanja so podprli:

Marjana Zaletel, Radovljica; GT Podgornik d.o.o., Črniče; Komercialne storitve, Aleš Zajc s.p., Borovnica; Gradbeništvo Franc Novak s.p., Moravče; Mizarstvo Šemrl, Šemrl Franci s.p., Planina; Šafner in Anžur, projektivni biro, Zagorje; KOT, podjetje za proizvodnjo, inženiring, trgovino in poslovne storitve, d.o.o., Postojna; Marija Pivk, Ljubljana; Vilma Mežek, Križe; Neža Flajs, Lucija ter drugi dobrotniki, ki so darovali materialna sredstva ali svoj čas in konkretno pomoč pri pripravi in izvedbi.