Vescovi PapaFrancesco 21V Castelgandolfu je v začetku novembra potekalo ekumensko srečanje škofov, prijateljev Gibanja fokolarov. Udeležili so se ga škofje iz osmih različnih cerkva. Osrednja tema srečanja je bila: Evharistija, skrivnost občestva.

Srečanja se je udeležilo 39 škofov iz 29 narodov. Med njimi so bili katoličani, pravoslavni, siro-pravoslavni, anglikanci, metodisti, luteranci in voditelji drugih Cerkva. Nadškof iz Bangkoka Francis X. Kriengsak Kovithavanij, ki je koordinator skupine škofov prijateljev Gibanja fokolarov, je za Radio Vatikan povedal, da je vsakoletno srečanje nekaj posebnega zaradi svojega ekumenskega značaja. „Gre za ekumenizem na duhovni ravni, na ravni življenja. Na tem temelju bratskega občestva pa se lahko pogovarjamo tudi o drugih temah, kot so na primer problemi preganjanj, nasilja, migracij in beguncev. O vsem tem smo se namreč pogovarjali. Zdaj pa bomo poskušali storiti vse, kar moremo.”
Škofje so tudi izrazili prepričanje, da je bratsko sodelovanje nujno v tem svetu, ki ga pretresajo različne oblike trpljenja. Metropolit sirsko pravoslavne Cerkve iz Damaska nadškof Dionysius Jean Kawak je poudaril, da moramo biti kristjani danes še bolj zedinjeni kot prej. „Pomembno je biti skupaj, vendar ne proti drugim. Biti skupaj, da bi drugim sporočili, da jih imamo radi, da moramo živeti skupaj v miru in znova graditi svet, ki ga je ranil greh.” Po njegovih besedah ločeni kristjani ne moremo učinkovito odgovoriti na številne potrebe prebivalcev Sirije in pomagati ugrabljenima škofoma, ki ju pogrešajo že 18 mesecev.
Tudi papež Frančišek, ki je škofe sprejel ob sklepu njihovega srečanja, jim je dejal, da ima vrednost le pričevanje bratstva in edinosti med kristjani. Zato jih je povabil, da naj na globalizacijo brezbrižnosti odgovorijo z globalizacijo solidarnosti in bratstva. „V mnogih deželah je vernikom kratena svoboda javnega izražanja svoje vere in živeti odprto po krščanski etiki; kristjani in druge manjšine so preganjani; vidimo pojav terorizma in drame beguncev zaradi vojn in drugih razlogov; srečujemo se z izzivom fundamentalizma in drugih skrajnosti ter s pojavom grobega sekularizma. Vsa ta vprašanja zadevajo našo vest kristjanov in pastirjev.” Ti izzivi pa so po njegovih besedah povabilo, da bi iskali poti, ki vodijo k edinosti. Med njimi je najbolj vzvišena prav pot evharistije, ki je skrivnost občestva. V evharistiji namreč jasno začutimo, da je edinost dar in hkrati velika odgovornost, je še dejal sveti oče.
Po srečanju z njim so škofje iz različnih Cerkva izrazili veliko veselje, da so mu lahko prisluhnili. Anglikanski škof je povedal, da je papežu obljubil, da bo vsak dan molil zanj. Evangeličanski škofje pa so papeža povabili k skupnemu praznovanju 500 letnice reformacije, ki bo leta 2017. To bi bilo namreč po njihovih besedah veliko znamenje pričevanja za vse kristjane po svetu.

M.D.