Loreto1-1080x675Štiri družine: s Filipinov, Anglije, Vietnama in Rusije govorijo o sadovih svoje izkušnje v šoli, ki že 35 let sprejema družine iz vsega sveta. Teh je do zdaj že več kot tisoč. Tako gredo v šolo Loreto, kakor se imenuje, vsi člani družine. video (slovenska sinhronizacija) 

besedilo:

Nathalie, Filipini
Lani mi je nenadoma rekel: Kaj praviš, če bi šla za eno leto v Šolo Loreto? In jaz: Da, seveda!
Eugene, Filipini
Družine iz vsega sveta prihajajo sem, to je izkušnja o življenju para. Zato sva pomislila, da bi bilo lepo priti!
Najtežje zame je poglabljanje odnosa med nama: več časa sva skupaj, bolj se poznava in več je trenj. Kako: kaj se dogaja? Mislil sem, da jo dobro poznam …
Nathalie, Filipini
Potem je zaradi tega prišlo med nama do spora, ker je on vedno hotel delati stvari zunaj za vse druge. Jaz sem pomislila: »Da, a družina?«
Eugene
Ljudje, družine, skupnost tukaj nama pomagajo razumeti, kaj narediti, kako reševati te družinske probleme, kot je tale.
Paul, Velika Britanija
Zapustila sva London z namenom narediti pravo izkušnjo družine, prišla sva v Loppiano in hotela sva preveriti, če bova uspela živeti v skupnosti in tudi skupaj kot družina v smislu vzgoje otrok ….
Elisangela, Velika Britanija
Posebej ceniva duhovnost v Loppianu, kajti duhovnost ohranja živ ta kraj, zato je tako poseben: izbrati ljubezen drug do drugega s premagovanjem težav. To sva našla: da ni kraja na svetu, kjer ne bi bilo težav.
Paul
V bistvu imamo kot Nove družine priložnost, da podelimo smisel življenja v skupnosti in vrednote te skupnosti.
Van, Vietnam
Videla sem, kako drugačno je podnebje, hrana, jezik, kultura …
Tudi vzgoja je čisto drugačna pri nas v Vietnamu. Na vsakem predavanju smo se naučili veliko novega in to nama pomaga bolje vzgajati najine otroke. Vzgajava jih po vietnamski kulturi, a tudi po zahodni kulturi. Povezujeva ti dve kulturi in tako sva našla najboljši način za njihovo vzgojo.
Chau, Vietnam
Ko sem začel z novim delom v Loppianu, se je pojavil velik izziv.
Moja plača ni bila dovolj za vse stroške družine, da bi lahko pošiljal otroke v šolo. Prejela sva pomoč s strani drugih: skupnost, naša družina, prijatelji. Zelo sem hvaležen za to podporo s strani vseh!
Grigorii, Rusija
Odločitev, da bi prišla sem, ni bila zelo preprosta. Morala sva rešiti cel kup organizacijskih problemov, najprej v zvezi s službo in potem, kako s hišo, kaj reči najinim staršem, sorodnikom in prijateljem … Pomembno je še bilo, to je bil pravi čudež, da sva uspela narediti vse dokumente …
Juliia, Rusija
Da, pravi čudež uspeti dobiti vizum iz Rusije za eno leto, predvsem za otroke!
Nočeva reči, da so tukaj vsi sveti, vendar je to res kraj, kjer se vsi trudijo ljubiti se. To je prvo, kar je zelo prevzelo naša srca in nas podpiralo vse leto.
Grigorii, Rusija
Druga pomembna stvar je odprtost, odprtost, ki jo hočeva podeliti z najinimi prijatelji v Sibiriji. Hočeva reči, da je res mogoče živeti z ljubeznijo in v edinosti.
Eugene
Ob vrnitvi na Filipine si lahko predstavljava, da bo težko …
Nathalie, Filipine
Vendar menim, da zavest, da sva skupaj izbrala, da bova živela tako, da postaviva Boga na prvo mesto, spremeni stvari. Med nama? Čutim, da sva v teh mesecih zrastla, posebej v tem, da začenjava znova. Ko se prepirava, ni potrebno veliko časa, kakor je bilo pred tem. Danes lažje rečeva: Začneva znova, prosim te, da mi odpustiš, začniva znova!
Marzia, Loppiano
Bilo je novembra 1975. Bili smo majhna skupina italijanskih družin in tudi družina od drugod. Chiara nas je pozdravila z velikim veseljem, z odprto dušo in srcem in rekla: »Videla sem družino družin Božjih otrok!« To je bilo preroško, ker nas je bilo tedaj zelo malo, toda v letih, ki so prišla, jih je bilo več in več in leta 1982 je Chiara ustanovila šolo za družine.
Napis:
Od leta 1982 je več tisoč družin iz vsega sveta preživelo določen čas v Šoli Loreto v Loppianu.