IZJAVA ZA JAVNOST

Uradni podpis prošnje za začetek postopka kanonizacije ustanoviteljice Gibanja fokolarov Chiare Lubich

Ob 70. obletnici posvetitve Chiare Lubich Bogu in s tem začetka Gibanja fokolarov, je gibanje danes uradno podpisalo prošnjo za začetek postopka za njeno kananozacijo.
“To dejanje”, je ob slovesnem podpisu dejala predsednica gibanja Maria Voce, “vabi vse nas k večji svetosti, ki naj bi jo dan za dnem gradili v našem življenju in tako prispevali k temu, da bi bila vedno bolj vidna občestvena svetost, svetost ljudstva, za katero si je prizadevala tudi Chiara.”
S temi besedami je danes, 7. decembra, predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce krajevnemu škofu msgr. Raffaellu Martinelliju napovedala uradno prošnjo začetka postopka kanonizacije ustanoviteljice gibanja Chiare Lubich, ki je svojo zemeljsko pot sklenila 14. marca leta 2008 v Rocca di Papa blizu Rima.
V Katoliški Cerkvi je namreč navada vernikom predstaviti kot spodbude krščanskega življenja like oseb, ki jih zaznamujeta posebno pričevanje vere in ljubezni do Boga. To se zgodi po postopku kanonskega preverjanja življenja in junaških kreposti, glasu o svetosti in znamenj; začne pa se najprej pet let po smrti kandidata.
V zadnjem času so mnogi preprosti ljudje, kot tudi vidnejši predstavniki Katoliške Cerve, drugih cerkva, verstev in kultur izrazili svojo željo, da bi začeli postopek kanonizacije tudi za Chiaro Lubich. Takšno priznanje – tako pravijo – bi namreč lahko spodbudilo mnoge h globljemu in osebnemu duhovnemu in moralnemu prizadevanju za dobro človeštva.
Prošnjo, ki so jo ob prisotnosti številnih fokolarinov na njihovem letnem srečanju podpisali predsednica gibanja Maria Voce, podpredsednik Giancarlo Falletti, postulator postopka msgr. Silvestre Marques in dva vice postulatorja dr. Lucia Abignente in dr. Waldery Hilgeman ob današnjem prazniku 70. letnice ustanovitve gibanja, bodo zdaj predali cerkvenim oblastem, kot je predvideno po cerkvenem pravu in ustaljeni praksi.

NA KRATKO ŽIVLJENJU CHIARE LUBICH:

Chiara Lubich se je rodila v Trentu, 22. januarja 1920 kot druga od štirih otrok. Mati je bila goreča katoličanka, oče socialist. Svojo zemeljsko pot je sklenila 14. marca 2008.
Med divjanjem druge svetovne vojne, ko se je vse okrog nje rušilo, je razumela, da samo Bog ostane: Bog, ki je ljubezen. Njeno življenje se je spremenilo. Boga je izbrala kot edini ideal svojega življenja.
Sedmi december 1943 predstavlja uradni začetek Gibanja fokolarov, saj se je takrat Chiara posvetila Bogu. Danes je gibanje razširjeno v 182 državah sveta in vključuje več kot sedem milijonov ljudi.
Chiaro so povabili, da je spregovorila na različnih koncih sveta, prejela je 14 častnih doktoratov in 6 mednarodnih priznanj. Danes Chiara predstavlja enega od najbolj duhovno plodnih glasov na svetovnem prizorišču. Gibanje si namreč prizadeva za dialog in edinost med cerkvenimi gibanji in skupnostmi, med različnimi cerkvami, verstvi in tudi z ljudmi različnih prepričanj.
Karizma Chiare Lubich je prisotna na različnih družbenih področjih: od politike, ekonomije, sredstev družbenega obveščanja, do umetnosti, pedagogike, prava, zdravstva…
Njena občestvena duhovnost in nauk, ki iz nje izhaja, prinašata upanje in novo luč v sodobni svet.
Njen cilj pa je že vse do začetka vedno enak: prispevati k temu, da bi uresničili Jezusovo molitev: ‘da bi bili vsi eno’, sanje Boga: vesoljno bratstvo.
Priloga:
daljša zgodovina nastanka Gibanja fokolarov
Gibanje fokolarov v Sloveniji
Izjave ob peti obletnici Chiarine smrti
Nagovor kardinala Tarcisia Bertoneja na Chiarine pogrebu
Chiarine misli o svetosti
Ob slovesu (pismo papeža Benedikta XVI. in misli bl. Janeza Pavla II.

Več o Gibanju fokolarov najdete na spletni strani:
http://www.gibanjefokolarov.si/
In na:
http://novisvet.si/