Naučiti se delati dobro pomeni obvladati abecedo, ki nam omogoča razumeti Božjo voljo v našem življenju in se približati drugim. To je abeceda, sestavljena iz gest, pravičnost pa je le dragocen zaklad, ki ga je treba iskati, želeni dragulj in cilj našega delovanja.

Dogodek

Vozil sem se domov na kosilo, ko je avtomobil pred mano zdrsnil in se nato prevrnil. Ustavil sem se in stopil iz avtomobila, da bi pomagal. Zaradi prihoda drugih reševalcev so iz vozila potegnili poškodovane osebe, ki so bile okrvavljene: starejša gospa, mladenič in otrok. Vendar se zaradi strahu pred udeležbo v nesreči nihče ni javil, da bi jih odpeljal v bolnišnico. Zato sem bil na vrsti jaz! Sem zelo čustven in včasih sem ob pogledu na kri omedlel. Toda tokrat sem moral biti pogumen in ukrepati. Na urgenci so za sprejem ranjencev zahtevali znesek, ki ga v tistem trenutku nisem imel; res je, lahko bi napisal ček: to je bilo tveganje, vendar jih nisem mogel zapustiti. Zato sem podpisal ček in potem ko sem poskrbel, da je bilo za ranjence dobro poskrbljeno (kot dobri Samarijan), sem odšel. Počutil sem se lahkotno, kot po izpitu: premagal sem oviro svoje čustvenosti, predvsem pa sem bil bratom v pomoč v ključnem trenutku. Doživel sem pravo veselje evangelija.

(Marciano – Argentina)

Preporod

Uporniško odraščanje enega od naših otrok, njegova depresija, napadi panike, uničujoča prijateljstva in odvisnosti so odprli veliko rano v naši družini. V meni je rasla jeza, sovražna čustva, ki so me, združena v celoto, silila v negativno vedenje do moža in drugih otrok. Kot mati sem se zavedala, da mi je spodletelo, zato sem se vse bolj zapirala vase. Draga prijateljica, ki me je videla v takšnem stanju, mi je svetovala, naj se pogovorim z duhovnikom. V tem pogovoru je prišla milost. Kot da bi Bog prebil debele zidove mojega srca, kjer so bile zaklenjene moje solze, sem dolgo jokala, izjokala vse grozne stvari, ki so se v teh letih zgodile najinemu sinu. Tistega dne je bil med bogoslužjem stavek iz Ezekiela, ki je potrdil moje prerojenje: »Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce« (Ez 36,26). V molitvi sem našla mir, da sem lahko bila ob svojih otrocih kot varna točka.

(W.Z. – Poljska)

Odpuščanje

Moja znanka je prejela sporočilo svojega brata o nenadni smrti svoje žene. Prosil jo je, naj ga obišče. Vendar s svojo svakinjo nikoli ni bila v dobrih odnosih, zlasti odkar je možu preprečila obisk njegove umirajoče matere. Celo nekateri prijatelji so ji rekli, da je prav, da ne gre k bratu, ki se ni dobro obnašal do celotne družine. Žena je na svoj zelo veren način začela moliti za svakinjo, dajala za maše … vendar se ta ni hotela premakniti: bratu ni mogla odpustiti. Kako jo prepričati o nedoslednosti njenega krščanstva? Ti mesec je beseda življenja govorila o medsebojni ljubezni. Za poskus sem svoji znanki prinesel list z razlago, kako živeti to evangeljsko zapoved. Čez nekaj dni je prišla k meni domov vsa nasmejana: to zato, da bi mi povedala, da se po branju te razlage ni mogla več upreti, šla je k bratu in se z njim spravila.

(D.P. – Brazilija)

Uredila Maria Grazia Berretta

(povzeto po Il Vangelo del Giorno, Città Nuova, leto IX – št. 1 – januar-februar 2023)