ev-Chiara-Lubich-a-Loppiano 02-a14. marca 2017 bo minilo 9 let od Chiarine smrti in to leto je posebej posvečeno družini.

Ob tej priložnosti objavljamo prispevek in povezavo na prireditev, ki bo potekala v Loppianu 11. marca 2017 od 16h do 18.30.

Ob 9. obletnici smrti ustanoviteljice Gibanja Fokolarov Chiare Lubich bodo skupnosti gibanja po vsem svetu predstavile prispevek karizme edinosti v življenju družin. Eden od osrednjih dogodkov poteka ta konec tedna v mestecu gibanja v Loppianu blizu Firenc, kjer je zbranih približno 800 udeležencev iz vseh petih celin.

14. marca bomo obhajali obletnico smrti Chiare Lubich. Tokrat bodo člani gibanja po dveh sinodah in papeževi apostolski spodbudi Radost ljubezni premišljevali o družini. Razlog za izbiro te teme pa je tudi v tem, da letos praznujejo 50. obletnico ustanovitve gibanja Novih družin, ki ga je v okviru Gibanja fokolarov leta 1967 ustanovila Chiara Lubich.
Chiara je namreč družino videla kot seme občestva za človeštvo tretjega tisočletja. Leta 1993 je na Familiyfestu zaželela, da bi vrednote, ki so lastne družini, kot so zastonjskost, duh služenja in vzajemnost, prenesli na celotno človeško družino.
V tem duhu bodo v tem letu po vsem svetu potekale številne pobude. Njihov cilj je pregledati prehojeno pot teh petdesetih let ter izpostaviti antropološko in vesoljno vrednost družin v luči celotnega človeštva.
Prvo od večjih srečanj je pod naslovom: Družina, vir upanja in veselja, že potekalo v Kairu v Egiptu. Več kot 300 udeležencev je sodelovalo v programu praznika in pričevanj. Posebej je do izraza prišla nosilna vloga mladih in odnos med generacijami v družini. V Panami so podoben dogodek pripravili 12. februarja. V družbi, ki jo zaznamuje hiter tempo življenja, se je več kot 400 ljudi zbralo v mestnem parku, kjer so pod geslom: Biti vedno družina, preživeli dan dialoga, igre in sprehodov.
Dogodek na svetovni ravni pa bo potekal od 10. do 12. 3. v Loppianu blizu Firenc, kjer se nahaja mestece Gibanja fokolarov. Program bo vseboval delavnice za starše, stare starše in otroke. Obenem bodo pripravili seminar, na katerem bodo razpravljali o zavezi medsebojnosti v družinskem življenju, ki temelji na zaupanju in odnosih. Omenjeni seminar bodo pripravili v sodelovanju z univerzitetnim inštitutom Sophia, kjer bodo obenem ustanovili Študijski center o družini. Njegov cilj bo odkrivati prispevek duhovnosti edinosti za današnjo družino.
Osrednji dogodek bo v Loppianu potekal v soboto, 11. 3. popoldne, ko bodo pripravili prireditev z naslovom: Družina – splet odnosov. Spregovorili bodo o odnosih znotraj zakonskega para, odnosih z otroci in med generacijami. Sledila bo ura z naslovom: Ljubezen, orodje in odgovor na krize v družini, posvečena ranam, izzivom in bolečinam. Zadnji del programa pa bodo posvetili mreži družin, solidarnosti in sprejemanju; torej delovanju družin v družbi.
Program bo vseboval preplet pričevanj in razmišljanj, vse pa bo bilo mogoče neposredno spremljati preko svetovnega spleta.
Dogodki, posvečeni Chiarini karizmi edinosti in družini bodo potekali tudi po drugih državah sveta. Tako bodo uresničevali Chiarino željo: Bodite družina.