Projekt ŠOLSKA POMOČ ZA BIRMANSKE OTROKE

Provinca Tak, območje Maesod in Phop Phra
Namenjeno 925 otrokom in najstnikom med 14. in 16. letom
Organizator: Good Friends Centre (nepridobitna organizacija),
drugi partnerji: združenje Insieme per l’Unità dei Popoli – Onlus (Skupaj za edinost narodov – Onlus)

 

zemljevid TajskeOcenjujejo, da je birmanskih delavcev, ki so se izselili na Tajsko, med milijonom in pol in dvema milijonoma. V to državo Birmanci najbolj množično izseljujejo v begu pred nasiljem vojaške hunte, ki že 50 let vlada Mjanmaru, in v iskanju boljše prihodnosti.
Toda na Tajskem prežijo nanje nove nevarnosti: prisiljeni so opravljati najbolj ponižujoča dela in pogosto jih delodajalci izkoriščajo, policija se pogosto znaša nad njimi, jim grozi, da jih bodo vrnili v Mjanmar, s čimer bi jih obsodili na gotovo smrt, namesto da bi jim država priznala status beguncev.
Otroci preseljencev so najbolj občutljivi na to zaskrbljujoče stanje. Zaradi nizkih prihodkov, ki so večinoma posledica tega, da nimajo dovoljenja za bivanje, starši ne morejo vpisati svojih otrok v tajske šole, za katere so potrebni precej visoki prispevki. Za njihovo izobrazbo skrbi nekaj humanitarnih ustanov, med njimi Good Friends Centre, nepridobitna organizacija, ki deluje v sklopu škofije Nakhon Sawan. Skrbi za osem šol v Maesodu, Phop Phrau in v nekaterih krajih blizu meje z Mjanmarom, vsi so v provinci Tak. Organizacija je nastala prav zato, da bi otrokom preseljencev pomagala zagotoviti šolanje, veruje v vrednoto izobrazbe kot trdno osnovo za prihodnost. Center poskrbi za stroške prevoza, plačo učiteljev in kosilo za učence, ne more pa pokrivati stroškov za pohištvo in učne pripomočke. Šole so slabo opremljene, imajo samo učbenike. Športna dejavnost je zelo omejena, a bi bila dobrodošla za telesni in umski razvoj otrok in najstnikov, pritegnjenih v projekt.
V projektu je 925 otrok in najstnikov med 4. in 16. letom. Tudi njihovi starši, ki občutijo razsežnost te podpore, si zato močneje prizadevajo skrbeti za družino v tuji in do njih sovražno razpoloženi državi. AMU pomaga pri nakupu šolskih uniform (zanje nameni približno 3.931,15 evra – to je okoli € 4,25 evra za eno uniformo), učnih pripomočkov (table, klopi in omare za 1.806,20 evra), opreme za kuhinjo in jedilnico (2.039,95 EUR) in športne opreme (722,70 EUR). Za vodenje projekta je bilo treba odšteti 740,00 EUR; celotna cena je tako 9.240,00 evrov. Z veseljem lahko povemo, da je ves denar prišel in da je projekt zaključen.