Center_mariapoli_Avstrija_aOb 50-letnici Gibanja v Avstriji se je Maria Voce srečala s tamkajšnjo skupnostjo in obiskala njihove centre.
Leto 2012 je za Gibanje fokolarov v Avstriji pomembno leto, ker je minilo petdeset let, odkar je ideal edinosti prišel – z začetki v Innsbrucku – v to majhno državo z veliko zgodovino.
Ob tej priložnosti sta se predsednica gibanja Maria Voce in sopredsednik Giancarlo Faletti srečala z avstrijsko skupnostjo na skupnem praznovanju te obletnice.
15. maja sta obiskala center mariapoli Seminarzentrum Am Spiegeln in mestece Giosi, ki sta blizu grada Schönbrunna, poletne rezidence Habsburžanov na jugu Dunaja.
Center mariapoli je namenjen srečevanju vseh članov gibanja, saj leži blizu prestolnice, je pa tudi priljubljen kraj za konference in kongrese, kakor tudi za počitek in turizem. »To je najboljši prostor za novo evangelizacijo, h kateri nas letos kliče Cerkev,« je povedala Maria Voce o tej sodobni zgradbi sredi zelenja.
Popoldne so obiskali mestece, poimenovano po Giosi Guella, eni od prvih fokolarin. V njem živi sto stalnih prebivalcev (družine, skupnost duhovnikov, fokolarine in mladi), med njimi tudi Gerda in Hans Schwinger. Imata okrog sedemdeset let, a sta po duhu še vedno mlada. V mestece sta se preselila in dejavno sodelovala pri gradnji. Zapustila sta dom in stare navade ter kot prava pionirja začela novo pustolovščino. To sta povedala na praznični večer, posvečen predstavitvi življenja v mestecu in njegovemu delovanju navzven.
2012-05-15_hd-leaschiffmann-33Pričevala sta: »Ko sva se pripravljala na selitev, sva opazila, koliko stvari se je v letih nabralo. Morala sva se odločiti, kaj zadržati in kaj podariti, kajti v novem stanovanju ni bilo prostora za vse. Seveda se ni lahko odtrgati od teh stvari (zdi se nama, da duhovno nisva bila navezana nanje) in tako sva morala vsakič sprejeti skupno odločitev. Učinek pa je bil vedno isti: izkusila sva novo svobodo. Tri leta prebivava v mariapoliju Giosi in od prvega trenutka sva se tu počutila doma. Skupno življenje, ki obsega različne aktivnosti in drugo, je priložnost za nenehno rast. Pogosto sprejmeva ljudi, ki pridejo za kratek čas. V stiku sva tudi z drugimi pari, ki jih je pritegnil naš življenjski slog. Rada bi dala na razpolago najin čas zlasti za graditev pristnih osebnih odnosov.«
Dopisnik Oreste Paliotti (www.focolare.org)