1_0_617424Mladi z genfesta” s papežem v dvorani Pavla VI. v Vatikanu med avdienco v sredo, 5. septembra.
Objavljamo dva članka o dogajanju (o enem od dogajanj!) po genfestu, saj se ta ni končal 2. septembra. Kakor so številni povedali, se gradnja mostov nadaljuje v vsakdanjem življenju in vabimo vas, da napišete, kako vam gre!

1.700 mladih iz 41 držav sveta je bilo na sredini avdienci. Predstavljalo je 12.000 mladih, ki so se udeležili genfesta v Budimpešti od 31. avgusta do 2. septembra. Pripravilo ga je Gibanje fokolarov, njegov naslov pa je bil »Let’s Bridge«, to je »Gradimo mostove«. Papež je med pozdravi ob misli na naslov genfesta povabil mlade, naj »spodbujajo edinost v človeški družini s pogumno gradnjo mostov«. Dodal je: »Naj preprosto veselje, čista ljubezen in globok mir ob srečanju z Jezusom naredijo iz vas žareče priče dobre novice za mlade iz vaših držav.«
Ob besedah papeža, ki je na genfest poslal svoje sporočilo, so »mladi iz Budimpešte« v odgovor mahali z istimi trakovi in napisi, s katerimi so v soboto zvečer hodili po ulicah madžarske prestolnice do verižnega mostu, kjer so pripravili skupinsko koreografijo. Na koncu avdience je delegacija štirih mladih – iz Mehike, Iraka in Pakistana – osebno pozdravila svetega očeta v imenu vseh 12.000 mladih. Benediktu XVI. so podarili zgoščenko z genfesta s pesmimi njihovega mednarodnega ansambla.
Mladi so do 9. septembra nadaljevali šolo v centru mariapoli v Castel Gandolfu in v Sassone. Poglabljali so se v »bratstvo«, ki je bila rdeča nit prireditve v Budimpešti, predvsem so razmišljali o tem, kako še naprej uresničevati naprej projekt »United World Project«. Načrtujejo ustanovitev stalne mednarodne komisije, ki bi pregledovala delo in pobude, ki »krepijo bratstvo«. Komisija bi spodbujala »bratstvo« s posebnimi kulturnimi pobudami. Spraševali so se tudi o možnosti, da bi poslali prošnjo OZN, da bi priznala mednarodni pomen tedna za zedinjen svet, potrdila in razširila to letno akcijo, v kateri si mladi iz Gibanja skupaj z mnogimi drugimi prizadevajo »dati glas vesoljnemu bratstvu« (Vir: Sir).
Kako naj bi deloval ta projekt?
Bratstvo pod drobnogledom
Rachele Marini
Vir: Città Nuova
United_World_ProjectMednarodna komisija bo vrednotila, kako politiko bratskega delovanja izvajajo posamezne kuture in države. Začela  je delovati septembra.
Bodite prhodnje dneve pozorni na to, kaj se dogaja okoli vas. Tisti človek je parkiral na prostoru, namenjenim invalidom? Vaša občina je vzpostavila službo za pomoč velikim družinam? Ali zadnji predpisi vlade upoštevajo zmanjšanje stroškov za vojaške zadeve? Ali so ta dejanja koristna ali ravno nasprotno, to bodo ocenjevali in o tem bodo »obveščeni« Združeni narodi.
Nismo pred grozljivo kontrolo, ampak smo vstopili v gradbišče mladih iz Gibanja fokolarov, ki so ga odprli na genfestu. Ideja o mednarodi komisiji, ki bo vrednotila napredek človeštva v smislu družbene povezanosti, miru, solidarnosti, sprejemanja.
Mladi odvetnik Francesco Ricciardi, eden izmed pobudnikov projekta, je povedal: »Hoteli smo preveriti, ali je in kako je načelo bratstva, na katerega je moderna zgodovina pozabila, zmožno vplivati na odločitve posameznikov in skupnosti. Pritegnili smo veliko mladih z več celin.«
Na svetu je milijarda osemsto tisoč mladih (do 30. leta starosti) in radi bi predstavili svoje poglede na prihodnost. »Biti hočemo del ljudi, ki vsak dan v tišini izbira, da bodo sprejemali drugega, da bodo odpuščali, živeli ob drugih in nanje gledali kot na brate in ne kot na sovražnike. Radi bi, da bi Združeni narodi priznali to zavzemanje.«
Podrobnejšo razlago o projektu zedinjenega sveta si lahko preberete na tej povezavi.
Do 1. maja 2013 se zbirajo podpisi programske listine, tu je povezava za oddajo podpisa http://www.unitedworldproject.it/2/i_commit_myself_329906.html. Vabljeni!
Afriki bo na tem »gradbišču« dana posebna beseda, saj lahko pokaže projekt uresničenega bratstva, ki se je začel v 60. letih v Kamerunu: močan čut za skupnost, poti za nov začetek, načelo sodelovanja in soudeleženosti. Vse to bogastvo lahko podelijo z drugimi državami. Zato bodite pripravljeni: z mobilnikom, beležnico in zgodbami! OZN to pričakuje.