Žarki upanja

 

V športni dvorani na Vrhniki se je 2. aprila zbralo 1200 ljudi iz vse Slovenije, da bi se spomnili Chiare Lubich.

Prišlo je veliko mladih in družin z otroki, veliko je bilo novih obrazov in odzvalo se je nekaj prijateljev Gibanja fokolarov brez verskega prepričanja.

Za srečanje smo izbrali naslov Žarki upanja. Tega je potrdila predstavitev živega krščanstva, ki lahko spremeni življenje in vpliva na družbo.

Program je osvetlil življenje družine in mladih sredi današnjih izzivov. Pričevanja so pokazala, da živeti evangelij odgovarja na probleme človeštva.

Na koncu programa, namenjenega mladim, so predstavili lik Chiare Luce z recitacijo nekaterih odlomkov iz njenega kratkega, a intenzivnega življenja. To je bilo močno sporočilo svetosti, poti, ki je odprta za vse.

Spomin na Chiaro Lubich je še bolj oživel z video posnetkom njenega nagovora v slovenskem parlamentu, ko je leta 1999 obiskala Slovenijo. Njeno sporočilo o edinosti v politiki za dobro vseh je tudi danes aktualno in res primerno za družbeno in cerkveno življenje v Sloveniji.

Dan se je končal s sveto mašo, ki sta jo je daroval ljubljanski nadškof mons. Anton Stres ob somaševanju mons. Andreja Glavana in zbora duhovnikov. Med predstavniki družbe je bil župan gostujočega mesta.

TV Slovenija je posnela dogodek in pripravila oddajo na prvem programu.

Slike