Pagine-da-invito-20-marzo-2014-1-421x200Edinosti človeške družine naproti
Ob letošnji obletnici Chiarine smrti 14. marca bo osrednja pozornost usmerjena na prispevek Gibanja fokolarov za medverski dialog.

 

Že nekaj let se 14. marca poleg slovesnosti, ki potekajo po vsem svetu, spominjamo Chiare tako, da izpostavimo enega od vidikov karizme edinosti. Leta 2011 smo se spomnili ekumenizma s srečanjem v njenem rojstnem kraju (»Chiara Lubich: življenje, karizma za edinost med kristjani«), leta 2012 »Chiara in mladi« v Castel Gandolfu, leta 2013 Chiara in kultura s kongresom na rimski univerzi Sapienza (»Chiara Lubich: karizma, zgodovina, kultura«). Letos bomo poglobili vidik Chiare v odnosu do drugih verstev.
»Chiara pripada vsem.« Takoj se spomnimo tega stavka budističnega meniha Luce Ardente, posebej letos, ko mineva 70 let od začetka Gibanja. Če pomislimo na Chiarino prijateljstvo z osebnostmi kot so W. D. Mohammed – musliman, Nikkyo Niwano – budist, Minoti Aram – hindujka (omenimo samo nekatere), smo pred preroškim načrtom. Velike duše, ki so se srečale na novi poti ter odprle dostop do iskrenega, resničnega in podeljenega bratstva.
Chiara je znala ustvarjati odnose, ki so se širili in pritegnili vedno večje število vernikov velikih verstev.
Do zdaj so bila srečanja s prijatelji velikih verstev večinoma bilateralna: kristjani in budisti, kristjani in muslimani, kristjani in hindujci … Ob tej priložnosti bodo prišli vsi skupaj. »Zamisel se navezuje na dogodek iz leta 2004,« je povedala Christina Lee, soodgovorna iz centra za medverski dialog, »ko se je na prvem simpoziju z budisti ustvaril tako izjemen odnos, da je tedanji predsednik Papeškega sveta za dialog z velikimi verstvi nadškof Michael Fitzgerald, navzoč na srečanju, voščil, da ne bi imeli samo bilateralnih srečanj, temveč bi pritegnili več vernikov velikih verstev. Sedanja obletnica je primerna priložnost za to.«
To bo medversko srečanje, ki bo potekalo od ponedeljka, 17. marca, do četrtka, 20. marca, v Centru mariapoli v Castel Gandolfu. Popoldne zadnji dan se bodo preselili v veliko dvorano Papeške univerze Urbaniana, kjer bo od 17h dalje javni dogodek z naslovom »Chiara in verstva – skupaj naproti edinosti človeške družine«, na katerem se bodo Chiare spomnile osebnosti različnih verstev, ki so imele neposredni odnos z njo.
Poleg kristjanov so predvideni udeleženci različnih verskih izročil: judovstva, islama, hinduizma, budizma, šintoizma, sikhov – večinoma odgovorne osebnosti v svojih skupnostih. Prihajajo iz približno 25 držav Azije, Bližnjega vzhoda, Severne in Južne Amerike, Afrike in iz več evropskih držav.
To so prijatelji, ki že leta, pogosto več desetletij, spremljajo v globokem občestvu Gibanje na poti medverskega dialoga na ravni življenja, sodelovanja in akademskega značaja. Mnogi so osebno spoznali Chiaro in delijo z nami, kolikor lahko, duhovnost Gibanja.
To bo priložnost, da bi sestavili mozaik, v katerem je dialog dar za drugega, v katerem lahko podelimo živete izkušnje teh let. »To je nov korak v našem dialogu,« pove Roberto Catalano, soodgovoren v centru za medverski dialog, »do širše perspektive, ki se je učimo ob tej priložnosti živeti, izkusiti in se posebej osredotoča na spomin na Chiaro na univerzi Urbaniana. Predhodne dneve bomo imeli priložnost podeliti z več navzočimi izkušnje v duhu dialoga Chiare Lubich.«
pripravilo uredništvo www.focolare.org