Chiara genfestZedinjen svet: ideal, ki postaja zgodovina. To je bil naslov genfesta 1990, na katerem so se prvič zbrali mladi iz Vzhoda in Zahoda. Chiara Lubich jih je povabila, naj pomagajo vrniti svetu dušo tako, da prinašajo vanj ljubezen. To se je odvijalo v športni palači v Rimu 31. marca 1990.

(…) “Mladi za zedinjen svet” ne morejo dobro opravljati svoje naloge, da bi dali svetu dušo, če ne vnašajo v svet ljubezni.
Jasno je: ta ljubezen ni taka, kakor se običajno kaže, površna – ni šala. Zelo zahtevna je in močna, a zato ima tudi moč, da svet spreminja (…).
(…) Je aktivna, zelo aktivna. Zahteva, da ne živimo več zase, temveč za druge. In za to sta potrebna žrtev, trud. Od vseh zahteva, da iz malodušnih in sebičnih ljudi, ki gledajo le na svoje interese, na svoje stvari, postanejo mali junaki v vsakdanjem življenju, dan za dnem, da služijo bratom, da so celo pripravljeni zanje dati svoje življenje.
Predragi mladi, v to vas kliče vaša poklicanost, če nočete, da bodo vaši ideali zbledeli v čisto utopijo.
Ljubiti morate tako, ljubiti se tako, da ste najprej vi priče te ljubezni in jo potem predlagate drugim.
Priče, vzori: naj svet vidi, da se ljubite tako, da bo za vas lahko rekel, kakor je nekoč za prve kristjane: »Glej, kako se ljubijo in drug za drugega so pripravljeni umreti«.
(…) Ljubezen med vami, torej, in ljubezen, posejana na veliko koncih sveta med posamezniki, skupinami, narodi, in to z vsemi pripomočki, da bi se uresničila poplava ljubezni, o čemer občasno govorimo; da bi se tudi z vašim prispevkom utrdila civilizacija ljubezni, ki jo vsi pričakujemo.
V to ste poklicani. In videli boste velike reči (…)
(…) Zato pojdite naprej, brez omahovanja. Mladost, ki jo imate, ne računa, je velikodušna: izkoristite jo!
Pojdite naprej, vi, kristjani, ki verujete v Kristusa.
Pojdite naprej, vi, iz drugih verstev, ki vas podpirajo plemenita načela, na katera se opirate.
Pojdite naprej, vi, iz drugih kultur, ki morda ne poznate Boga, v srcu pa čutite potrebo, da vse svoje prizadevanje vlagate za ideal zedinjenega sveta.
Vsi, z roko v roki, bodite gotovi: zmaga bo vaša.