Molitev za mir 2013Gibanje fokolarov se pridružuje v soboto, 7. septembra, molitvi in postu za Sirijo, ki ju je predlagal papež Frančišek.

“Dve besedi se postavljata z močjo pred nas v teh skrajno dramatičnih in nevarnih urah: popolno zavzemanje odgovoriti papežu Frančišku z molitvijo in postom, hvaležni, ker je postal glas za milijone ljudi vseh ver in narodov na vseh koncih sveta.”
Tako je povedala Maria Voce občutje Gibanja fokolarov iz Amana v Jordaniji, kjer se srečuje s skupnostjo Gibanja iz dežel Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Mozaik Cerkva (katoličani, pravoslavni Kopti in Grki ter grkokatoliki, maroniti, Armenci, Kaldejci, pravoslavni in katoliški Sirci) in precejšnje predstavništvo muslimanov iz Alžirije, Maroka, Turčije in Jordanije.
Papež Frančišek je potrdil, da je njegov goreč poziv v tem: “Sožitja med narodi ne bo ustvarjala kultura spopada, ampak kultura srečanja, dialoga in ta je edina pot za mir.” Ganljiv je odziv družin in mladih iz skupnosti Gibanja v Alepu: “Kljub vsemu si še naprej prizadevamo graditi mostove ljubezni in edinosti z drugimi […], tako da sejemo upanje v trpečem človeštvu okoli nas, polnimo žalostna srca z navzočnostjo Boga, storimo vse, da bi prinašali drugim ljubezen. […] Molimo skupaj z vami za mir, ki je tako zelo ogrožen v svetu in na Bližnjem vzhodu, zlasti v Siriji, Egiptu, Libanonu in Iraku, da bi zmagala povsod Božja ljubezen.”
Skupaj z vsemi ljudmi dobre volje so člani Gibanja povečali svoje osebno zavzemanje za širjenje in množitev “dejanj miru” v svojih okoljih, kakor opogumlja papež Frančišek. Vsak dan se ob 12h zbirajo v molitvi za mir po 194 deželah. Razlog povzame Maria Voce: “Da bi se postavili pred Boga in mu služili, da bi nas tako uporabil kot orodja miru v vseh naših državah.”
Člani Gibanja fokolarov se pridružujejo dnevu za mir v Siriji, na Bližnjem vzhodu in po vsem svetu 7. septembra z različnimi oblikami molitve po župnijah, skupnostih, na ulicah in po domovih v več sto mestih po svetu.