Slika7353_a“Clutter” v angleščini pomeni oviranje. Otresimo se vsega odvečnega!

Pomlad je že tu. Včasih je kdo ob tej priložnosti odvrgel vse, kar je bilo doma odvečno in brez koristi. Ob prehodu zime v pomlad morda ne bi bilo slabo premisliti in narediti to, kar v izkušnji Gibanja imenujemo “dati na kup”.

V angleščini je zelo v rabi izraz decluttering s pomenom: »odstraniti vse, kar je odveč«.

Dati na kup pomeni v začetnih premišljevanjih Chiare Lubich pregledati, kaj imamo doma odveč: obleke, knjige, čevlje, predmete, in to dati tistemu, ki to bolj potrebuje. Chiara in njene prve tovarišice so odložile na staro rjuho vse, kar so našle doma in je bilo uporabno, da bi lahko dale drugim. Potem so štiri robove zavezale in tako pripravile kup, ki so ga potem razdelile sorodnikom, prijateljem in revežem.

Ta navada, ki so jo vpeljale samo zaradi evangeljske ljubezni, ima znanstveno podlago tudi v porabniški civilizaciji. Vemo namreč, da običajno uporabljamo samo 20 odstotkov vsega, kar imamo, vseh drugih 80 odstotkov stvari pa so »muzejski predmeti«, ki so popolnoma nekoristni.
Nekaj uporabnih nasvetov, kako dati odvečne stvari na kup. Iz glave je treba izbrisati misli, ki so izjemno trdovratne: »Nikoli ne veš, lahko bi bilo kdaj še koristno«, »To bom pustil v kleti«, »To je drag spomin«, »Stalo me je veliko«.
Potem preglejte dom in odberite vse, česar ne potrebujete, v velik koš. Nekateri svetujejo, da to razdelite na tri dele: za prodajo, za darilo, kar bom ohranil. Vemo, da obstajajo različne možnosti za oddajo: to so združenja, kot je Karitas, in če že samo malo pogledate okoli sebe, gotovo najdete koga, ki bi mu to lahko prišlo prav.
Izvirna ideja je tako imenovani swap party – izmenjevalna zabava, na kateri izmenjujete med seboj predmete in obleke. To je zabavno in koristno, poleg tega ustvarja in utrjuje odnose z ljudmi, kar je tudi dobrina, in to dolgotrajna.
Dobro namreč vemo, da blagostanje ni isto kot obilje. Ko podarimo odvečno, nas to prerodi. Če osvobodimo dom ali pisarno tolikih nekoristnih stvari, odpiramo prostor sreči in počutimo se lažje. V vseh pogledih.

Vir: Città Nuova

 

 

 

Vir: Città Nuova