Na srečanju Novih družin iz Gibanja fokolarov (5.–8. maja 2011) v Castel Gandolfu v Italiji je več kot tisoč ljudi znova osvetlilo izvirni načrt družine, značilnosti zakonske ljubezni in vzgojno nalogo staršev.

Takoj na začetku so poudarili besede blaženega Janeza Pavla II., čigar pontifikat je posvečal pozornost družini. 

Kardinal Ennio Antonelli, predsednik Papeškega sveta za družino, je v svojem govoru poudaril, da »niso samo besede, če rečemo, da je družina cerkev v malem ali domača cerkev. To je posodobitev specifične in resnične Cerkve: zakonca namreč, kakor je zapisano v Familiaris Consortio, »ne prejmeta samo Kristusove ljubezni in tako postanega odrešena skupnost, temveč sta poklicana prenesti bratom isto Kristusovo ljubezen. Tako postanejo skupnost, ki odrešuje« (FC 49).

Popoldne je bilo pričakovano srečanje z voditeljico Gibanja fokolarov Mario Voce, ki je vzpostavila z navzočimi globok dialog. Izrazila je svoje veselje, da je med družinami, ki si prizadevajo biti orodja edinosti v okoljih, v katerih živijo.
Pričevanja so osvetlila, kako zelo zaupanje v Ljubezen spreminja in razsvetljuje vsakdanje življenje in podpira ter vodi družine v najtežjih trenutkih: v bolezni, negotovosti, ob ločitvi in smrti zakonca.
V sodelovanju z mladinskim delom Gibanja sta bili dve delavnici posvečeni pogovoru o vzgoji otrok. Njun namen je bil medsebojno izmenjevanje izkušenj, podelitev vzgojnih metod in ciljev. O vzgoji so govorili tudi po skupinah: vzgoja in skromen življenjski slog, vzgoja čustev in uporaba medijev, in sicer v dveh različnih starostnih skupinah. Pomeljiv je bil čas, ki je bil posvečen mladim družinam.
Številni so na raznih koncih sveta sledili neposrednemu prenosu prek spleta, ko so prisluhnili predavanjem in pričevanjem o ljubezni in čustvih, komunikaciji in duhovnosti. Navdušeni odzivi so prihajali iz Kanade, Venezuele, Izraela, Salvadorja, Brazilije, Slovenije itn. »Res hvala za to konkretno ljubezen, zaradi katere smo lahko spremljali srečanje v neposrednem prenosu,« so napisali iz Paname in znova potrdili vrednoto družine in vere, ki nam jo Jezus pomaga graditi. »Družba nas hoče prepričati, da družina ni več moderna, a ko smo vas danes poslušali, čutimo, da je družina nekaj modernega in aktualnega.« »Razsvetlili ste vse vidike našega zakonskega življenja,« so pisali iz Slovenije. »Življenje evangeljske duhovnosti nas vodi v polnost sreče in osvežuje ljubezen, ki bi jo radi prinesli čim več družinam.«