Družine s papežem v Rimu aOb sklepu leta vere so se družine iz vsega sveta srečale s papežem Frančiškom 26. in 27. oktobra. Bil je praznik, pomešan z molitvijo, glasbo, močnimi pričevanji in papeževimi besedami.
Družine so pripotovale z vsega sveta na srečanje s papežem Frančikom od 26. do 27. oktobra v okviru pobud za leto vere. Srečanje z naslovom “Družina, živi veselje vere!” je organiziral Papeški svet za družino.

Trg je kipel od veselja 100.000 udeležencev, ki so predstavljali 75 držav. Mame in očetje, dedki, babice in vnuki, veliko, zelo veliko otrok … so sprejeli papeža Frančiška s ploskanjem, petjem in več sto barvnimi baloni v zraku.
Več gibanj in laiških združenj je sodelovalo pri pripravi tega dogodka. Med temi so tudi Nove družine iz Gibanja fokolarov. Nekaj družin z raznih koncev sveta je povedalo svoje zgodbe; trije pari zaročencev iz Evrope so povedali, da se hočejo kljub preprekam poročiti, poročeni par s prvim otrokom v naročju je oznanil, da pričakuje drugega otroka, neka družina je povedala, kako so se pogumno odločili, da gredo v misijone, spet druga živi na znanem otoku na jugu Italije, na Lampedusi, in je pomagala rešiti nekaj eritrejskih beguncev; nato brodolomec iz Nigerije z istega otoka in še sirska družina, prisiljena preseliti se zaradi vojne …
Družine s papežem v Rimu“Življenje je pogosto naporno, velikokrat tragično,” je povedal papež potem, ko jih je poslušal. “Tisto pa, kar je pravo breme, je pomanjkanje ljubezni.” Povabil je družine, naj ne popustijo pred “kulturo začasnosti”, ki življenje reže na kose. “Krščanski zakonci niso naivni,” je povedal, “poznajo življenjske probleme in nevarnosti. Ne bojijo pa se sprejemati odgovornosti.”
Po Frančišku ne smejo manjkati v družini nikoli tri ključne besede: “smem”, da ne bi bili vsiljivi; “hvala”, da bi si pokazali ljubezen; “oprosti”, da bi znali odpuščati in vsak dan začeti znova.
19 pesmi so sestavili mladi, ki so se udeležili natečaja “Talenti v družini” in 4.200 risb so pripravili otroci znotraj pobude “Predstavi svojo družino papežu Frančišku”. Na Trgu sv. Petra se je začel tudi solidarnostni projekt za družine iz Sirije v sodelovanju z italijansko in sirsko Karitas.
V nedeljo, 27. oktobra, so v veliki zbranosti obhajali sveto mašo. Papež je znova povabil, naj odkrijejo v preproščini razsežnost molitve in veselja. “Molite v družini, drug za drugega”, je povedal. In v zvezi z vero: “Ne zadržite je zase kot bančni račun, ampak jo podelite s pričevanjem in odprtostjo do drugih, pojdite na obrobja.”
Pred tem dogodkom je potekala XXI. plenarna skupščina Papeškega sveta za družino (23.–25. oktobra). “Družina temelji na zakonu, sklenjenem med moškim in žensko, je neločljiva, odprta je življenju in je motor sveta in zgodovine,” je povedal papež, vendar “bi bili radi blizu zakoncem v krizi in tistim, ki so ločeni.”
Prav zaradi tega bo v letih 2014–2015 potekala škofovska sinoda o družini, “kar ne pomeni na novo opredeliti teologijo zakona in družine,” je povedal monsignor Paglia, “ampak sprejeti in poslušati družine, kakršne so v svoji kompleksnosti in različnih okoliščinah.”
Za poglobitev: www.familia.va

Vir: www.focolare.org
Video – Radio Vaticana