Nagrada založniškega svetaV preteklih mesecih sta dve reviji, nastali iz duhovnosti Gibanja fokolarov, prejeli pomembni priznanji: na področju medverskega dialoga filipinska in za poglobitev duhovnih poklicev severnoameriška.
Leto 2013 se bosta angleško “govoreči” založbi Gibanja spominjali kot zelo dobrega leta.

New City Philippines je namreč mednarodna krščanska organizacija medijev (ICOM) s sedežem v Ženevi v Švici nagradila s posebno nagrado “za medverski dialog”. Living City, severnoameriška revija, pa je prejela častno priznanje za področje “najboljša poglobitev poklicev duhovnika, posvečenega življenja in diakonata”. To nagrado je podelilo Združenje za katoliški tisk (CPA) za Kanado in ZDA.
Od poklicev v katoliški Cerkvi do velikega izziva medverskega dialoga.
CPA-Award-2013Kot posebej prepričljiv je bil izpostavljen članek v ameriški reviji – intervju Sarah Mundell z Davidom Riderjem pod naslovom “Bogoslovec s čevlji tip-tap plesa” (št. 6/2012): “Velika izraznost in neobičajna ter privlačna zgodba kot nit pripovedi”, so izjavili v CPA med predstavitvijo nagrade.
Filipinska revija pa je spregovorila o krhkem mirovnem procesu na jugu Filipinov na otoku Mindanao (št. 1/2013) in o vzgoji za kulturo dialoga (št. 6/2012). Nagrada, podeljena med svetovnim kongresom ICOM v Panama City (od 28. septembra do 5. oktobra) priznava reviji New City Philippines zavzemanje za manjšanje napetosti zaradi kulturnih in verskih spopadov s pripovedjo življenjskih dogodkov, iz katerih dihajo medsebojnost, spoštovanje in solidarnost.
V Panami so se zbrali novinarji in delavci v medijih iz raznih koncev sveta, ki so se potopili v problematiko ameriške celine. V tem okolju je potekala izročitev International Journalism Awards 4. oktobra na sedežu univerze.
Jose Aranas, urednik filipinske revije, je ob sprejemu odlikovanja izpostavil versko in kulturno okolje svoje dežele, edine države v Aziji s krščanskim večinskim prebivalstvom. Poudaril je, da so članki, zaradi katerih prejemajo nagrado, zlasti živete izkušnje članov Gibanja, ki pripadajo različnim verstvom. V njih prihajajo do izraza napori življenja tako imenovanega zlatega pravila evangelija, ki ga najdemo tudi v drugih svetih besedilih: “Vse, kar hočete, da ljudje storijo vam, storite tudi vi njim” (Mt 7,12).

Vir: www.focolare.org