20150928GenVerdeSzeged2 aGen Verde, mednarodna glasbena skupina iz Loppiana v Italiji, je začela svojo turnejo na Madžarskem, točneje v Szegedu. V skupini je 21 deklet iz 13 držav. Na poti tja so se ustavile in prenočile v Centru mariapoli v Planini, saj je bila pot s tovornjaki in kombiji predolga. Iz Madžarske so nadaljevale pot v Anglijo, kjer se bodo zadržale na turneji do 5. decembra.

25. septembra se je iz različnih mest Madžarske, bližnje Srbije in Romunije zgrnila množica mladih na njihov edini koncert na Madžarskem. Naslov novega koncerta je “Start Now!”: Začni tukaj in zdaj! Kaj pa? Ustvarjati pristne odnose in odnose zaupanja. Tako vabilo je zlata vredno, kakor se je nekdo izrazil. Skupina Gen Verde je začela priprave nekaj dni pred koncertom, saj je vanj vključila kakih 120 dijakov dveh srednjih šol, od teh je ena poklicna, in pritegnila mlade, ki imajo za sabo težke družinske razmere. Koncert je potekal v koncertni dvorani Tagas Ter. Organizatorji so pojasnili, da to pomeni odprt prostor: “Postal je velika akcija, ki prikazuje mrežo več sto dejavnosti iz sveta solidarnosti meščanov.” Szeged leži 15 kilometrov od meje s Srbijo in spektakla so se udeležili tudi ljudje, ki vsak dan pomagajo več tisočim migrantom, ki prinašajo s seboj morje vprašanj in veliko bolečin.
“On the Other Side”: Na strani druge osebe – Na koncertu so izvajale veliko pesmi z zadnjega albuma “On the Other Side”, ki je izšel pred slabim mesecem. Kaj pomeni ‘na strani druge osebe’?, se je marsikdo vprašal. “To je tisti, ki je pred menoj, ki misli drugače kot jaz, oseba, ki je ne spoštujem, ki jo celo odklanjam,” je pojasnila Adriana García, basistka iz Mehike.
Show je zelo močan, saj uspe postaviti pod vprašaj stališča, mišljenja in življenjske sloge. Tako so povedali nekateri v svojih vtisih. Kajti iz glasbe in besedil postaja jasno, da je pot do rešitve za svet, ki je razpolovljen in ga ločujejo zidovi, v tem, da znamo sprejemati bogastvo, ki je zajeta v različnost.
Med enajstimi pesmimi z albuma imamo zgodbo o trpljenja polni poti celotnega naroda v pesmi z naslovom “Voz de la Verdad” (Glas resnice) o salvadorskem škofu Oscarju Romeri, pesem o ločenosti obeh Korej, ki je zelo sodobna in narejena na melodijah K-popa, kakor bi hotele povedati, da tudi med mladimi Korejci rana še ni prenehala krvaveti. Eno od deklet je pojasnilo: “Ob teh zgodbah ne moremo zadremati v ravnodušju ali pozabiti na naše brate oziroma sestre, od katerih nas loči meja. Začutile smo močan poziv, da damo celo življenje v borbi za pravičnost”. “Moram reči, morda tudi zaradi tega, kar doživljamo v naši državi zaradi preseljevanja, da je bil najmočnejši trenutek koncerta pesem “Kdo joče z menoj” – nežna uspavanka za deklico, katere grob je morje Sicilskega kanala − je zaupala prijateljica, ki dela v medijih. Reformirani pastor Gábor Czagány, eden od organizatorjev festivala, je povedal: “Najbolj so me prevzeli obrazi srednješolskih dijakov, ki so se vključili v delavnice. Na njih je bilo razbrati veselje, vključenost, zavzemanje. Razvidna je bila daljnosežnost te izkušnje: sedmi dnevi so pustili svoj pečat. Zdaj moramo mi delati tako, da se to ne bi izgubilo. “
Mladi vlivajo upanje za edinost – Alessandra Pasquali, igralka in pevka v skupini Gen Verde, je s poudarkom pojasnila: “Naše delo ni v tem, da smo na odru, da pojemo, plešemo in odidemo: ne moremo brez tega, da ustvarjamo pristne odnose z ljudmi in to od tega, da odkrivamo, kaj doživljajo ljudje, ki se udeležujejo naših koncertov, v katerih vodah so mladi, s katerimi imamo delavnice.” Prav zato so video posnetki mladih, ki so se vključili v delavnice, projicirani pred začetkom koncerta v Szegedu, sestavni del spektakla, ker so ga v resnici gradili. Nekaj vtisov teh mladih: “Projekt ‘Start Now!’ mi je odprl oči: naučil me je, da ne obsojam tujcev. Na tem je treba delati in potrebni sta stalnost in zaupanje.”
“Naučil sem se, da moramo biti pozorni drug do drugega”. “Razumela sem pomen tega, da smo povezani v skupnost in da je potrebno za to, da bi bilo človeštvo ena družina, sodelovanje vsakega človeka”. “Zelo sem zadovoljna, ker se je moja šola udeležila projekta še z drugo šolo. Na začetku se nismo poznali, bilo je potrebno nekaj časa, a potem smo začeli zaupati drug drugemu in zdaj lahko rečem, da delamo kot ena sama oseba, smo zelo zelo zadovoljni!”