Madaska_3Prve skupnosti Gibanja fokolarov so nastale v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Madžarska ljudska republika pod sovjetsko hegemonijo. Danes so centri Gibanja v Budimpešti in v Szegedu. Okoli njiju se odvija življenje več skupnosti, ki so posejane po različnih mestih. To so lokalne skupnosti, v katerih so ljudje različnih starosti, družbenih in kulturnih kategorij, vpliv doseže okoli 10.000 ljudi.
Chiara Lubich je leta 1961 obiskala Budimpešto in osupla je bila nad mestom in razmerami Cerkve, ki je bila prisiljena živeti v ilegali. Zdelo se ji je, da prepoznava v tej tragični resničnosti krik Jezusa na križu, ki so ga zapustili vsi, in odloči se odgovoriti. Tistega leta se odpre na Dunaju fokolar, iz katerega potujejo na Madžarsko (1970/1980) in tako ohranjajo stik z ljudmi, ki so spoznali Gibanje v Italiji ali v Avstriji. Zatem sta se odprla moški in ženski fokolar v Budimpešti.
Prišlo je 1500 predstavnikov iz vse Evrope. Leta 1956 je papež Pij XII. po zasedbi Madžarske v gorečem nagovoru po radiu govoril o ljudeh, ki bi morali prinesti Boga v družbo. V odgovor je Chiara Lubich sprožila nastanek Božjih prostovoljcev in prostovoljk. Leta 1996 je tako potekala v Budimpešti ob obletnici revolucije 1956 štiridesetletnica obstoja  “Božjih prostovoljcev«. Ob petdesetletnici njihovega nastanka so imeli še vedno v Budimpešti leta 2006 tako imenovani “Volontarifest” z 12.000 navzočimi iz 92 držav.
Gibanje je imelo pomembno vlogo pri tkanju odnosov med ljudmi in katoliškimi ter cerkvenimi združenji. Prispevalo je k ohranjanju in razvijanju vere v državi. Vidno vlogo imajo družine, ki so se skupaj s sinovi velikodušno selile v druge kraje in prinašale duhovnost v različna mesta in tudi zunaj države.
Zahvaljujoč zavzemanju duhovnikov je duhovnost Gibanja prodrla v različna okolja in hkrati ohranila svežino in pristnost evangeljskega življenja.
Skupno trpljenje je tudi utrdilo odnos med njimi in kalvinističnimi ter luteranskimi pastorji, ki danes delajo za ekumenski dialog. Leta 2000 je potekalo prvo ekumensko srečanje mladih kristjanov, ki so ga pripravila mladinska gibanja (med temi tudi Gibanje fokolarov) treh zgodovinskih madžarskih Cerkva (katoliške, reformirane in luteranske), zatem leta 2006 drugo srečanje s 16.000 udeleženci.
Obetajoče pobude govorijo o težnji graditi dele bratstva na lokalni in mednarodni ravni, ki jih pripravljajo otroci, najstniki, mladi in odrasli: “72 ur brez kompromisa”, “Mreža načrt mir”, “Močni brez nasilja”, “Poslanstvo za mesto”. “Tek za edinost”, “Teden zedinjenega sveta”, ki se je leta 2010 začel v Esztergomu, simboličnem mestu s svetovno spletno zvezo. Tristo mladih Madžarov in Slovakov je dalo znamenje miru med narodoma v času zgodovinskih, političnih in družbenih napetosti.
Duhovnost Gibanja se širi tudi s knjigami in revijo Új Város. Besedo življenja tiskajo v 15.000 izvodih, objavljajo jo tedniki, spletne strani in predvajajo po radiu.
Spletne strani:
Gibanje fokolarov: www.fokolare.hu

Mladi za zedinjen svet: www.ujifju.hu