V sredo, 14. marca 2012, smo se spomnili 4. obletnice odhoda Chiare Lubich v nebesa. Po vsem svetu in tudi v Sloveniji so se zbirali pripadniki Marijinega dela in drugi, saj je bila to lepa priložnost, da se zahvalimo za njeno življenje, zlasti za njen pozitiven odgovor Bogu: tako je lahko po njej dal svetu karizmo edinosti.
 V sredo, na dan njene smrti, je bilo več maš, na katerih smo se zbrali v večjem številu,med drugim v Begunjah na Gorenjskem, v Solkanu in v cerkvi v središču Ljubljane.
 
Vse je bilo zelo preprosto, a vendar je vedno lepo, ko se zbere družina in se za trenutek odtrga od vrveža vsakdanjega življenja. Tako je v Ljubljani župnik v uršulinski cerkvi med pridigo povedal nekaj o Chiarinem odnosu z mladimi, o njenem popolnem zaupanju vanje, o tem, kako je pričakovala od njih vse in je večkrat povabila, naj merijo visoko, naj se ne zadovoljujejo z drobtinicami. Tu je odlomek iz tega nagovora:

Danes je Chiara navzoča med mladimi. Čeprav se je rodila pred dobo facebooka, je na tem socialnem omrežju: posvečene so ji tri strani z več kot 32.000 “prijatelji”. Mladi to stran obiskujejo, se iz zapisov tam navdihujejo in objavljajo svoje izkušnje. Eden od njih pravi: »Chiara ni delala nič drugega, kot da je drugim posredovala Božjo besedo, ki jo je živela. In zakaj bi mi, ko imamo taka izredna sredstva, svoja doživetja pripovedovali samo v zaprtih sobah?«
Mladi so ji hvaležni, da jim je izkazovala takšno zaupanje: »Chiara nas je učila, da smo mladi “zidarji” tega novega “doma”, saj naš polet in naše ideje spodbujajo druge generacije.« In drugo dekle: »Mladi smo bolj sposobni sanjati: odrasli imajo iste ideale kot mi, a so bolj zvezani.«

Kot smo omenili, bodo danes, v soboto popoldne, srečanja in maše po vsej Sloveniji: v Novem mestu in v Bertokih maša s škofom Andrejem Glavanom oziroma Jurijem Bizjakom, v Planini pri Rakeku, Veržeju (med samim mariapolijem), Celju in še bi lahko naštevali.

Morda pa bi sprejeli ob tej priložnosti tudi za nas Chiarino voščilo mladim: Merite visoko, ne zadovoljite se z drobtinicami!

V.B.