Obletnica CLKratko poročilo s srečanja ob spominu na Chiaro Lubich in njenega odločnega dela za sozvočje med verniki različnih verstev. Srečanje s papežem.

»Danes sem prvič v življenju imel vtis, da se iskreno odpiram muslimanskemu svetu.« To je dejal rabin za severno Evropo na srečanju v Castelgandolfo, na katerem se je Gibanje fokolarov spominjalo Chiare Lubich ob šesti obletnici njene smrti. Podobno je dejal alžirski imam: »V besedah prijateljev Judov sem odkril temeljno naravnanost k odprtosti za mir in dialog, pri čemer želim sodelovati tudi sam.« To je pričevanje o medsebojnem sprejemanju, zaradi česar bi bila srečna ustanoviteljica Gibanja, ki jo je navduševalo vse, kar vodi k edinosti, tudi med verniki različnih verstev (glej video posnetke s srečanja, ki ga je organiziralo Gibanje).
To pot je zelo lepo orisal papež, ki je sprejel na zaseben obisk predstavnike verstev, zbrane v Castelgandolfu. Kardinal Jean-Louis Tauran, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, je predstavil zbrane. V pogovoru je papež Frančišek poudaril, kako je potrebno sodelovati in če bi sodelovanje zamrlo, bi bilo najhujše, kar bi lahko storili. Zahvalil se jim je za obisk in za pričevanje. Nato se je dolgo zadržal z vsakim od dvajsetih navzočih predstavnikov različnih verstev.
Na tiskovni konferenci je muslimanska teologinja Shahrzad Houshmand iz Irana tako komentirala: »Opazovala sem zbrane in pomislila, da Frančišek za nikogar od nas, saj so bili med nami samo trije katoličani, ne predstavlja papeža, in vendar smo v njem začutili prav na dan svetega Jožefa, ki je za vas praznik očetov, očetovski lik, ki je utrjeval bratstvo med nami.«
Argentinska rabinka Silvina Chemen je Jorgeu Mariu Bergogliu v Buenos Airesu dejala: »V imenu dialoga med različnimi verstvi je imel vedno odprta vrata svoje katedrale.«

Michele Zanzucchi
Vir: Città Nuova