VideoBelamyMladi kongolski umetnik Belamy Paluku prinaša s svojimi pesmimi sporočilo edinosti med narodi in kulturami, kjer so razlike medsebojna obogatitev.

 

Belamy Paluku je iz Gome, a je prišel v Belgijo za tri mesece. V svoji deželi, Kongu, je del skupine Gen Fuoco, ansambla, katerega sporočilo se navdihuje pri duhovnosti edinosti. Je odgovoren za “Foyer culturel”, kulturni center v svojem mestu.
Zahvaljujoč svojemu glasbenemu talentu mu je Center Wallonie-Bruxelles ponudil štipendijo za poglobitev petja v Verviersu v Belgiji. Belamy piše pesmi, v katerih osvetljuje mir, dialog, vrednost trpljenja.
Njegova najbolj znana pesem je “Nos couleurs et nos saveurs”, v kateri vabi, naj cenimo različne barve in različne okuse narodov, kajti “svet v eni sami barvi ali z eno samo hrano bi bil zelo ubožen”.

IntervistaBelamy-250x149Na spodnji povezavi si lahko ogledate intervju s tem mladim kongolskim umetnikom in mlado Belgijko, tu je besedilo.
Isabelle de Moffarts: Benamy, ti si iz Gome in zdaj živiš v Belgiji zaradi kulturne izmenjave, ker si na specializaciji kot glasbenik. Kako se počutiš v tako drugačnem svetu?
Belamy Paluku: Odkrivam ljudi različnega porekla in se zavedam, da ima vsak vedno kaj dati in prejeti od drugih. Niti različnost kulture niti jezika ne more biti razlog, da ne bi živeli skupaj, da se ne bi pogovarjali.
Isabelle: Ti, Elisabeth, si se rodila v Belgiji. Kaj je zate sprejemanje in navzočnost številnih, ki prihajajo z različnih koncev sveta?
Elisabeth Simoen: Res je, v Evropi, posebej v Bruslju, je zelo veliko bogastvo kultur in narodov. Živela sem z mladimi iz Gibanja iz Sirije, Slovaške, Italije … Umetnost ljubezni mi je vedno pomagala, da sem naredila korak do drugega. Ni dovolj živeti v miru drug ob drugem, narediti je treba dodaten korak. Ker smo tukaj bolj zadržani, je ta za nas v Evropi in to čutim tudi zase, v tem, da začnemo aktivno iskati srečanje z drugačnim in da se prepoznamo za brate.
Isabelle: Ta izmenjava bogastva te je navdihnila za neko pesem.
Belamy: Prihajam iz dežele, v kateri nenehno grozi nova vojna med različnimi narodnostnimi skupinami. Ta izmenjava človeškega in kulturnega bogastva se mi zdi pot do uresničitve sveta podelitve in strpnosti. Kot izhodišče sem vzel naše razlike, da bi klical svetu, da bomo skupaj, zedinjeni znali razkriti “sestavljanko” človeštva.
Belamy Paluku je na facebooku kot Belamusik (kulturni center v Gomi)

povezava do video posnetka intervjuja, do pesmi http://www.youtube.com/watch?v=ymXHLfOal4U