Je mogoče pošteno opravljati svoje delo v okolju s prevladujočo korupcijo? Kje najti moči? Jeanne iz Kameruna tako pripoveduje svojo izkušnjo:
»Delam na carinski upravi in sem skoraj na koncu svoje službe, dolge 29 let! Veselje in bolečine, zlasti pa včasih težke izbire.
Od začetka svoje službe sem imela kot ženska in dodatno kristjanka vprašanja odločitev po vesti. Kaj storiti, da bi poslušala glas Boga in šla za njim v okolju lahkega zaslužka in občasno neizogibnih kompromisov? Odgovor sem prejela leta 1984.
Takrat sem spoznala Gibanje fokolarov. Prevzelo me je življenje teh preprostih in srečnih ljudi. Imeli so veselje in svobodo, tega pa sama nisem doživljala. Hotela sem izvedeti več. Skrivnost je bila v ljubezni do Boga in do drugih.
To srečanje je globoko spremenilo moje življenje. Zavedela sem se, da je v življenju najpomembnejše ljubiti. Ni pomembno, kakšno službo imaš, kakšna naloga ti je zaupana: vse to je velika priložnost, da bi ljubila Boga in brate. Vse se je spremenilo! Sodelavec, stranka nista bila več ovira, pregrada, ampak sta postala partnerja za ustvarjanje edinosti.
Nenehno prizadevanje, da sem šla preko svojih omejenosti in omejenosti drugih, da sem hodila proti toku, je vedno spremljalo veselje, ki ga doživljamo po vsakem opravljenem služenju; čutila sem svobodo vsakič, ko sem se znala odreči svojim interesom in lahkemu zaslužku.
Leta 1999 mi je združenje ženskega vodilnega kadra iz Kameruna podelilo priznanje, in to v sodelovanju z uporabniki uslug.
Beseda življenja tistega meseca je bila: »Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih« (Mt 5,14-16).
S takim uradnim priznanjem sem čutila odgovornost v prvi osebi: »Vzdrži, ne popuščaj pred dvomi in malodušjem, vsak dan bodi boljša!«
Na koncu svoje službe doživljam, da ni nobeno delo preddverje pekla! Da je posebna naloga nas kot kristjanov v družbi ta, da vsako stvar delamo z novim duhom, s popolnim sprejemanjem Božje volje. On nas vedno spremlja s svojo milostjo.«
(Jeanne iz Kameruna)

Vir: www.focolare.org