ambasador22. februarja, Kinšasa
Gibby Tshinoka nam v imenu komisije OE iz Konga z velikim veseljem sporoča, da je bil 22. februarja Anastase Ngoy, eden od podjetnikov OE iz Konga, imenovan za ambasadorja miru. Poleg komisije OE so prišli na dogodek delegatka za Gibanje fokolarov v Kongu, njegova žena in eden od njegovih otrok.

»Nismo poslali prošnje, da bi postali ambasadorji miru. Bili smo izbrani. Očitno nas nekateri ljudje opazujejo in vidijo, kdo smo in kaj delamo v življenju.
ambasador 3Tako so odkrili, da lahko damo kaj več njihovemu združenju. Jaz in prijatelj Franck delava osem let v Lubumbaši v Katangi, kakih 2000 kilometrov iz Kinšase. On je Belgijec in jaz Kongočan. Oba sva cenila drug drugega zaradi dela, ki ga opravljava. Hotela sva pomagati Kongočanom. V Kongu se je nedolgo tega končala vojna in ni bilo dela. Zato sva se najprej dogovorila, da bi začela z dejavnostjo, ki bi nama pomagala do samostojnosti. Potem sva ugotovila, da lahko dava delo drugim ljudem. Prednost sva dajala revnim ljudem, ki niso imeli drugih možnosti. Delo varovanja zahteva veliko volje, ponižnosti, vztrajnosti in poguma.
Franck je imel veliko izkušenj na tem področju in prosil sem ga, naj se mi pridruži, da bi skupaj reševala to zahtevno delo. Po osmih letih najini delavci niso samo iz Katange, ampak iz vseh delov Konga. Nisva pomislila, da naju kdo opazuje in da je opazil, kaj delava. Združenje ambasadorjev v Koncu je to opazilo in ugotovilo, da lahko s svojimi izkušnjami dava nekaj več združenju. Danes sva ambasadorja, a tudi graditelja miru. Mir se začenja v glavi in se potem uresniči. Nenehno moramo pomagati. Hvala vsem vam!«