IMG 1685Ekvador je pred meseci prizadel hud potres. Ob tej priložnosti je neko dekle izjavilo: “Izgubila sem streho nad glavo, pridobila pa zvezde na nebu”. V Tednu za zedinjen svet je skupina mladih iz Evrope, Azije in Latinske Amerike skupaj preživelo prav tam.video

Spiker: Ura je 3.00 zjutraj in Rim spi. Ob pogledu na zvezdnato nebo pomislim na telefonski pogovor z mladimi iz Ekvadorja po potresu 16. aprila: »Izgubila sem streho nad glavo, a pridobila zvezdnato nebo.« Te besede mi prihajajo na misel med potjo do tega “zvezdnatega neba”: do Ekvadorja.
Prispeli smo v Quito. Sprejme nas skupina preprostih, navdušenih ljudi.
Tukaj so se mladi z raznih koncev sveta dogovorili, da bodo potovali preko staroselskih kultur te dežele.
Danes se začenja ta medkulturna izkušnja: smo mladi iz Evrope, Azije in številnih držav Latinske Amerike.
Samiy in Williams, mlada človeka, pripadnika naroda Kitukara, sta podelila z nami bolečino in borbo narodnostne skupine, ki je morala skrivati svoje kulturne tradicije zaradi svojih staroselskih in metiških korenin.
V teh dneh bomo imeli priložnost spoznati nekatere od teh narodnostnih skupin.
Na pot! Prva etapa je Puyo, mesto na vzhodu Ekvadorja.
Na poti očarani odkrivamo različne odtenke zelene barve, ki jih ponuja narava.
Prispeli smo v skupnost Shiwakucha.
Nadino: Smo v Shiwakucha, skupnosti Kichwa. Ni nam več treba pripravljati orožja v svetu. Graditi moramo izhodišča za dialog, mir in bratstvo, da bi gradili svet po meri naših sanj!
Spiker: V teh dnevih bomo lahko poglobili različne vrste odnosov: s samim seboj in z drugim, z okoljem, s stvarmi, z nadnaravnim, kajti bistvo biti je prav “biti v odnosu”.
Izkušnja teh dni je ta, da “gledamo na svet na drugačen način”.
Ko smo spoznavali andsko kulturo, smo odkrivali njeno človeško in kulturno bogastvo. Modrost, ki jo ta ljudstva imajo.
Preko teh srečanj smo znova našli to, kar najbolj resničnega človek poseduje: zmožnost odnosa z drugimi. Različni smo, in to je priložnost, da začnemo z dialogom.
Bogastvo, ki sem ga lahko izkusila tu, na sredini sveta, mi je odkrilo, kakšno bogastvo nosim v sebi kot posameznica, ti, on, ona … spoštovanje, solidarnost, podelitev se začne pri meni: »Nimam več strehe nad glavo, sem pa pridobila zvezde!« Izgubila sem se v morju kultur in pridobila nebo, polno zvezd, ki prebivajo v meni v možnih sanjah: bratstvo.