Beseda življenja nas vabi, da med ljudmi tkemo odnose, ki bodo odražali globoko poslušanje, pravo ljubezen, pripravljenost umakniti svoje razloge, da bi razumeli in sprejeli razloge drugega.

 

V novo življenje
»Sem zdravnik na oddelku za prvo pomoč. Nekega jutra so me poklicali na pomoč k starcu, ki mu je bilo slabo. Živel je sredi velikega nereda, uničen od bolečine ob izgubi edinega sina v skrivnostnih okoliščinah. Po trenutku zmedenosti, saj mi je bilo iz njegovih dokumentov jasno, da je to oseba, ki je med komunističnim režimom povzročila ljudem veliko hudega, sem postavil ob stran vse predsodke in začel pomagati temu človeku, ki je trpel, predvsem pa je potreboval ljubezen. Ne glede na vse je bil zdaj bližnji, ki mi ga je Jezus poslal in je hotel od mene, da ga imam rad. Večkrat sem ga obiskal v bolnišnici in pripovedoval mi je o svoji preteklosti. Težko sem ga poslušal. Občasno sem mu uspel povedati kaj o svoji veri in tedaj se je v njem prižgalo upanje. Zdelo se je, da se je rodil za novo življenje.« (M. U. – Češka republika)
Natečaj

»V podjetju sem odgovorna za prodajo. Prijavili smo se na pomemben projekt in imeli smo vse pogoje za uspeh: načrt, dobro ceno … A morali bi plačati podkupnino. S sodelavcem, ki je tudi kristjan, sva se odločila, da ne bova nadaljevala s pogajanji, pa čeprav bi tako izgubila precej velik odstotek prodaje v tistem mesecu. Toda naslednji mesec je prodaja presegla pričakovanja in je pokrila nižje prihodke v preteklem mesecu. Za naju je bila to potrditev, da se vedno splača zaupati Bogu.« (J. P. – Panama)
Prevod

»Tisti večer sem moral pripraviti prevod za neki kongres. Telefoniral mi je prijatelj in nujno bi mu moral prevesti pismo. Ker je bil pravkar sprejet v službo, je bilo zanj pomembno, da dobro opravi tisto delo. Zagotovil sem mu, da mu bom pomagal. Toda ko sem prejel pismo, sem ugotovil, da so tehnični izrazi težki tudi zame, saj nisem dobro poznal tega področja. Šele ob pomoči s spleta in po več telefonskih pogovorih s strokovnjaki sem dokončal prevod, čeprav na račun svojega dela. Bil sem miren, ker sem pomagal prijatelju. Telefoniral sem družbi, ki mi je zaupala delo. Hotel sem jim povedati, da bom prevod poslal naslednje jutro. Hotel sem delati vso noč. Odgovor: Lahko mirno spiš! Tisti govor je bil prestavljen!« (T. M. – Slovaška)