priprave_na_genfestMladi iz Gibanja Fokolarov se pospešeno pripravljajo na Genfest, ki se bo začel natančno čez teden dni v Budimpešti. Gre za velik mednarodni dogodek, na katerem se bo zbralo 12 tisoč mladih iz številnih držav sveta.

Naslov tokratnega festivala mladih, ki bo potekal že dvanajstič – prvi je bil leta 1973 – bo: Let’s bridge – Gradimo mostove! Koreografije, pesmi in pričevanja bodo prikazala kako graditi bratstvo v vsakdanjem življenju. Mladi bodo prisluhnili tudi besedam predsednice gibanja Marie Voce, ki se na svojih mednarodnih potovanjih vedno sreča tudi z mladimi. Eden od osrednjih trenutkov Genfesta bo predstavitev projekta za zedinjen svet.

Program se bo začel že pred uradnim odprtjem, ki bo sicer v petek zvečer. Mednarodna glasbena skupina Gen Rosso namreč v četrtek zvečer pripravlja muzikal z naslovom Streetlight. Kot rečeno pa bo uradni začetek v športni areni v petek zvečer, ko bodo mladi iz petih celin pripravili koncert. V soboto dopoldne bodo na programu pričevanja, koreografije in pesmi, ki bodo spregovorila o zavzemanju za vesoljno bratstvo. Popoldne se bodo mladi spet zbrali v športni areni. Najprej bodo prisluhnili predsednici Gibanja fokolarov Mariji Voce, nato pa bodo javnosti predstavili projekt Zedinjen svet. Sledili bodo pozdravi cerkvenih in političnih dostojanstvenikov. Zatem pa se bodo mladi peš odpravili na Trg herojev, kjer se bodo razdelili v skupine in nadaljevali pohod do Trga sv. Štefana ter mosta verig. S tem bodo simbolno izrazili svojo željo po gradnji mostov med posamezniki in narodi.
V nedeljo bo slovesna sveta maša in bogoslužja drugih verskih skupnosti. Ob 12. uri se bodo vsi skupaj zbrali na Trgu sv. Štefana, kjer bo zaključek in povabilo k sodelovanju na Tednu za zedinjen svet 2013.

Zadnji Genfest je potekal leta 2000 v Rimu. To bo torej prvi Genfest po smrti ustanoviteljice gibanja Chiare Lubich. Leta 1973, na prvem Genfestu, je mladim zbranim v Loppianu zaupala svoje sanje: „Vedno sem močno zaupala v mlade, saj so prihodnost sveta! Ustvarjeni so za velike ideale in znajo jim korenito slediti. Najbolj jih privlači odkritje evangelija, ki postaja življenje in uresniči to, kar obljublja. Privlači jih ideal zedinjenega sveta.”