0001-2V Munchnu v Nemčiji bodo od danes pa do sobote zbrani kristjani več kot 300 različnih gibanj, ki so povezani v ekumensko mrežo Skupaj za Evropo.

Izid nedavnega britanskega refernduma je le eno od znamenj razdeljenosti Evrope. Hkrati pa je tudi dokaz, da za oblikovanje globoke zavesti o skupni pripadnosti niso dovolj praktični ukrepi. Pobuda Skupaj Evropo je javno znamenje prenove naše celine. Ne gre za osamljen dogodek, ampak za prehojeno pot edinosti v različnosti, ki se je začela leta 1999. Danes pobuda združuje več kot 300 različnih gibanj iz več krščanskih cerkva.
Program tokratnega srečanja bo sestavljen iz dveh delov: danes se začenja kongres za približno 1500 udeležencev, v soboto pa bo velika prireditev na odprtem.
Udeleženci kongresa bodo lahko prisluhnili 36 različnim forumom in okroglim mizam. Med vidnejšimi udeleženci pa omenimo kardinala Petra Turkosona.
Kot že rečeno, bo v soboto na trgu Karlsplatz v Muenchnu odprt dogodek, na katerem bodo med drugim spregovorili generalni tajnik Ekumenskega sveta cerkva, katoliška kardinala Kurt Koch in Reinhard Marx ter nekaj evangeličanskih škofov in pravoslavni metropolit. Zbrane pa bodo nagovorili tudi nekateri predsednik krščanskih gibanj.
Papež Frančišek in patriarh Bartolomej I. bosta udeležencem prireditve poslala video sporočilo.
Med osrednjimi temami, ki jih bodo obravnavali tako na kongresu, kot tudi na sobotni prireditvi, pa bodo naslednje: integracija in sprava; solidarnost z najbolj krhkimi, varovanje okolja, dialog med kristjani in muslimani, zakon in družina, ekonomija ter odgovornost Evrope za ves svet.
Namen pobude Skupaj za Evropi je sicer povrniti stari celini njeno krščansko dušo ter prispevati k pravičnosti, spravi in miru.